Vágólapra másolva!
A mexikói válogatott március 29-én Paraguay ellen játszik előkészületi mérkőzést, és a szövetségi kapitány, Ricardo Lavolpe meghívta a keretbe a veterán középhátvédet, Claudio Suárezt, aki így 174. válogatottságát ünnepelheti. A paraguayiak ellen Suárez már az amerikai Chivas USA játékosaként szerepelhet, hiszen a minap klubot váltott annak érdekében, hogy rendszeresen játéklehetőséget kapjon, és maradjon esélye a vb-részvételre.

Amikor Suárez tavaly decemberben a magyar válogatott ellen pályára lépett a mexikói gárdában, 173. alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, és ezzel beállította a szaúdi kapus, Mohamed el-Diaja világcsúcsát. Az arab portás azonban az idén visszakerült hazája csapatába, és azóta már 176 válogatottságnál tart, így Suárez megint visszaesett a második helyre, és úgy tűnt, hogy nem is lesz esélye gyarapítani válogatottságai számát. Lavolpe ugyanis az elmúlt években csak rendkívül ritkán számított rá, 2003 óta Suárez mindössze három alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban, évente egyszer húzhatta fel a címeres mezt. Ennek persze részben az is volt az oka, hogy klubjában, az UANL-ben is ritkán kapott lehetőséget, a Tigres becenévre hallgató gárdában a 2005-ös esztendőben mindössze 11 bajnokin szerepelt, az idei pontvadászatban pedig eddig egyetlen alkalommal sem vetették be.

Kapóra jött tehát a számára, hogy az Egyesült Államok profi bajnokságában, az MLS-ben szereplő gárda, a Chivas USA bejelentkezett érte. Ennek a klubnak ugyanaz a tulajdonosa, mint a mexikói Guadalajarának (amelynek Chivas a beceneve): a milliárdos üzletember, José Vergara, aki az USA-ban élő jelentős mexikói népességet célozta meg a gárdával. A Chivas USA játékoskeretében Suárezen kívül hat mexikói nemzetiségű focista is található, akik közül többen már a mexikói válogatottban is megfordultak: Juan Francisco Palencia, Ramón Ramírez, Juan Pablo García, Antonio Martínez, Francisco Mendoza, Jesús Ochoa egyaránt a közép-amerikai országban született. Hozzájuk csatlakozhat tehát a Császár becenévre hallgató középhátvéd, aki az 1998-as vébén például Palenciával és Ramírezzel együtt szerepelt a mexikói válogatottban, és Ramírez egykoron még a Guadalajában is volt a klubtársa.

Az MLS április elején kezdődik, és a Chivas USA-nak már csak azért is szüksége volt a rutinos középhátvédre, mert a tavalyi bajnokságban az alapszakaszban a legrosszabb védelemmel rendelkezett. Mivel a világbajnoki kereteket május 15-ig kell kihirdetni, Suáreznek egy hónapja lesz új klubjában arra, hogy olyan teljesítményt nyújtson, ami alapján Lavolpe kiviszi a vébére, és így továbbra is versenyben lehet a válogatottsági világrekordért El-Diajával - aki szinte biztosan ott lesz majd Németországban a szaúdi csapattal.