Vágólapra másolva!

Sárga lapot a kopasznak

A labdarúgás kedvelői közül sokan nem szeretik a statisztikákat, mondván, a számok alapján senkinek a teljesítményét nem lehet megítélni, egy futballistáról csak akkor lehet megállapítani, hogy milyen képességekkel bír, ha élőben látjuk őt a pályán. Ennek ellenére manapság már elfogadott és megszokott a különböző statisztikák használata, a "műfaj" főleg Angliában népszerű.

Két külön cég is foglalkozik azzal, hogy minden lehetséges szempontból felmérjék és feldogozzák a Premier League mérkőzéseit, és minden szezon végén szinte ontják a különféle, fontos és annál jelentéktelenebb adatokat.

Néhány éve az egyik legmeglepőbb következtetés az volt, hogy a kopasz, vagy legalábbis kevés hajjal rendelkező futballisták sokkal több sárga lapot kapnak, mint a dús lobonccal büszkélkedő csapattársaik.

Igaz, a legtöbb figyelmeztetést az akkori szezon folyamán a Leeds United agresszív támadója, Alan Smith kapta (ő 76 alkalommal szabálytalankodott, hétszer kapott sárga lapot és egyszer állították ki), márpedig neki teljesen normális a sérója, a második helyen viszont csapattársa, Olivier Dacourt végzett (69 szabálytalanság, nyolc sárga lap), és az élmezőnyben szerepelt Paulo Wanchope a Manchester Cityből (66 szabálytalanság, hét sárga és két piros), valamint Dean Burton a Derby Countyból (76 fault, négy sárga), márpedig ők valamennyien tar kobakkal élnek.

Az érdekes tényre az egykori játékvezető, Kevin Lynch próbált magyarázatot adni. "A kopaszok sokkal agresszívebbnek látszanak. Az emberi természet már csak ilyen, a bíró ránéz az illetőre, és azt gondolja: ő biztosan kemény játékos. Ha valakivel a sötét utcán szembejön egy kopasz ember, akkor biztosan jobban megijed, mintha egy megszokott kinézetűvel találná magát szembe" - mondta a volt élvonalbeli bíró.