Élő:
Vágólapra másolva!

Félnapos repülőút egy bajnoki meccsért

A hazai pálya előnye általánosan elismertnek számít a csapatsportágakban, és a labdarúgásban is általános vélemény, hogy az idegenben szereplő együttesnek nehezebb dolga van. A hét végén kezdődő orosz pontvadászatban a Lucs-Energija Vlagyivosztok szereplése azonban új értelmet adhat az idegenbeli mérkőzés kifejezésnek.

Vlagyivosztok ugyanis Oroszország legkeletibb csücskében található, a Japán-tenger partján, azaz sokkal közelebb van Kínához vagy éppen a Koreai Köztársasághoz, mint mondjuk az orosz állam európai részeihez. A fontos kikötőváros több mint 6000 kilométerre fekszik a fővárostól, és a repülőút Moszkvába közel 14 óráig tart - márpedig jelenleg az orosz első osztályban hét moszkvai együttes is szerepel. De még a Vlagyivosztokhoz legközelebbi, élvonalbeli klubbal büszkélkedő város, Tomszk (amely a Tom Tomszk otthona) is négyórás repülőútra van, vagyis a többi csapatnak nem lesz egyszerű eljutnia a Lucs-Energija stadionjába, amely egyébként alig száz méterre van a tengertől. A moszkvai egyesületeknek például hat időzónán kell átrepülniük, hogy eljussanak Vlagyivosztokba.

Persze mindez fordítva hatványozottan igaz, vagyis a vlagyivosztokiaknak még rosszabb a helyzetük, elvégre nekik egy évben nem csak kétszer, hanem 30 alkalommal kell szinte interkontinentális utazást tenniük annak érdekében, hogy lejátszhassák soros bajnokijukat, majd hazatérjenek. A klub edzője, Szergej Pavlov nem is titkolta, hogy az állandó repülőutak problémát jelentettek a számára. "Külön edzésprogramot kellett kialakítanom, hogy a játékosok túltegyék magukat a rendszeres repülés okozta fáradtságon. Eleinte nehéz volt megtalálni az ideális ritmust, de az előző évben már elég jól sikerült a dolog, hiszen sikerült kiharcolnunk a feljutást a legjobbak közé" - jelentette ki a mester, aki 2004-ben vette át a csapat irányítását, és máris élő legendának számít a visszajutás miatt.

Vlagyivosztoknak már volt élvonalbeli csapata az orosz pontvadászatban, sőt, az 1993-es esztendőben nem csak a Lucs-Energija, hanem a közeli Nahodka városának egyesülete, az FC Okean Nahodka is az első osztályban szerepelt. A többi klub legnagyobb megkönnyebbülésére azonban 13 évvel ezelőtt mindkét gárda kiesett, és azóta nem is sikerült visszajutniuk, a Lucs-Energija még a harmadik vonalban is megfordult, most viszont ismét feljutott az elitbe.

Pavlov egyébként eddigi legnagyobb sikerét a Tyeksztilscsik Kamisin nevű egyesülettel érte el, amelyet szintén feljuttatott a legjobbak közé, sőt, a kiscsapattal az UEFA-kupába is kijutott - erre a magyar drukkerek is emlékezhetnek, hiszen az orosz gárda annak idején éppen a Békéscsabát búcsúztatta a nemzetközi porondon. A vlagyivosztokiak csapatkapitánya, Vlagyimir Kazakov szerint nem zárható ki, hogy a Lucs-Energija is hasonló meglepetést okoz, és olyan jól szerepel, hogy kvalifikálja magát a nemzetközi porondra - márpedig ez esetben az európai egyesületek is megtapasztalhatják, milyen is egy igazi idegenbeli mérkőzés.