Vágólapra másolva!
A labdarúgó-válogatott gyenge eredményei és a klubcsapatok gyászos európai mérlege után (mindössze a Schalke 04 jutott be a kupaküzdelmek negyeddöntőjébe) a német sajtó egy része már Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány utódaként, holmi megváltóként emlegeti Lothar Matthäust, a magyar nemzeti tizenegy volt irányítóját.

Ilyen értelmű írást közölt a Der Spiegel hírmagazin, amely gyakorlatilag elparentálja a húsz hónapja szövetségi kapitánnyá kinevezett Klinsmannt, bizonyosra véve lemondását a júliusban véget érő németországi világbajnokság után.

A hírmagazin véleménye szerint Matthäusnak "akkor volna esélye a poszt elnyerésére, ha a labdarúgó szövetség nem kérné fel 2004 után másodszor is Ottmar Hitzfeld nyugalmazott mesteredzőt" a szövetségi kapitány tisztségének elvállalására. (Hitzfeld két évvel ezelőtt egyszer már visszautasította, hogy a portugáliai Eb-n mutatott gyászos szereplés nyomán lemondott Rudi Völler utódaként átvegye a Nationalelf irányítását.)

Matthäus, aki január óta a brazil első osztályban szereplő Atlético Paranaense vezetőedzője, már 2004-ben is kínálkozott szövetségi kapitánynak, ajánlkozása azonban - dacára régi cimborája, Franz Beckenbauer támogatásának - elutasításba ütközött a szövetség (DFB) vezetőinél.

"Ferenc császár" segítségére Lothar most is számíthat - írja a Der Spiegel, emlékeztetve a két labdarúgó nagy közös sikerére. Az 1990. évi világbajnokságon diadalmaskodó német válogatottat Beckenbauer irányította, míg a csapatkapitány Matthäus volt.

A hírmagazin tudni véli: a 150-szeres válogatottságig jutó Matthäus eltökélt szándéka, hogy "valamikor" átvegye példaképe, a "Császár" örökségét, vagyis a válogatott irányítását. Mint hozzáteszi, az egykori középpályás mindazonáltal nem biztos abban, hogy '"a DFB felelős vezetői el tudják-e fogadni a személyiségemet".

Sokan ugyanis berzenkednek Matthäustól. Jupp Heynckes, egykori mestere például "túl csapongónak és türelmetlennek" tartja Lothart. Amikor pedig tavaly ősszel ő is szóba jött mint az FC Nürnberg leendő edzője, a frankföldi egyesület szurkolói dühös tüntetésen figyelmeztették a menedzsmentet "a klubra leselkedő katasztrófára".

Matthäus 2004 februárja és 2005. december 31. között volt a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Bár rengeteg játékost kipróbált, nem sikerült elérnie a maga és a csapat elé kitűzött célt: kijutni a 2006. évi labdarúgó-világbajnokságra.