Vágólapra másolva!

Amikor a szurkolók idegeivel játszik a zenekar

Nincs is rosszabb annál, ha egy csapat nem a saját stadionjában játszhatja otthoni mérkőzéseit. A hazai pálya előnye a labdarúgásban is rendkívül sokat számít, hiszen a játékosok ismerik a pálya minden egyes fűcsomóját, arról nem is beszélve, hogy a szurkolók is sokkal szívesebben látogatnak ki abba a stadionba, amelyben kedvenceik rendszeresen pályára lépnek.

Sok legendás stadion szinte összeforrott egy-egy klub nevével, így például Brazíliában a Maracanáról szinte mindenkinek a legnépszerűbb Rio de Janeiró-i klub, a Flamengo jut az eszébe. Néhány éve azonban a piros-fekete gárda a Juventude elleni hazai kupamérkőzését kénytelen volt a mindössze 12 ezer fő befogadására alkalmas, a város központjától 30 kilométerre fekvő Edson Passos stadionban lejátszani. Ezen a pályán akkor majd egy hónapja egyetlen mérkőzést sem rendeztek, mivel a létesítmény az ugyancsak riói América otthona, és ez a klub az idő tájt már nem VOLT érdekelt egyik pontvadászatban sem.

A Flamengo érdekes okok miatt nem játszhatott a Maracanában: ott ugyanis az akkoriban világszerte népszerű Backstreet Boys lépett fel, sikítozó tinédzserlányok tízezrei előtt. A koncertet ugyan csak egy nappal később rendezték, mint a meccset, de az állami kézben lévő stadiont már három nappal az együttes fellépése előtt bezárták. A Flamengo így kénytelen volt az Edson Passosban játszani, mert a felmerült másik lehetőség, a Moca Bonita stadion még rosszabb állapotban volt. Egy televíziós stáb kilátogatott a létesítménybe, és a képek megdöbbentőek voltak: a falak leomlóban, a gyepszőnyegen hatalmas gödrök voltak láthatóak, sőt, az egyik kapunál még pisztolylövésEK nyomait is felfedezték a kamerák.

A Flamengo legalább elmondhatta magáról, hogy mégis a világ egyik legnépszerűbb bandája miatt kellett idegenben pályára lépnie, de a dán FC Köbenhavn és a Viborg FF még ezzel sem dicsekedhetett. Az ő találkozójukat ugyanis azért kellett elhalasztani, mivel éppen a koppenhágaiak stadionjában került megrendezésre az eurovíziós dalfesztivál. A két dán csapat labdarúgói aligha gondolták volna, hogy rájuk nézve ilyen negatív következménye lesz annak, hogy egy évvel korábban az Olsen testvérek "szállj a szerelem szárnyán" című szerzeménye nyerte a versenyt. A szabályok szerint ugyanis a versenyt mindig az előző győztes hazájában rendezik meg, így történhetett, hogy esztendővel később Koppenhága volt a helyszín. Egy azonban bizonyos: az FC Köbenhavn szurkolói akkor azért drukkoltak, hogy a dán versenyző, vagyis Rollo és a Király nehogy nyerjen "Soha, soha nem engedlek el" című dalával.