Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa nyolcaddöntőinek visszavágói közül hármat rendeznek szerdán, és mind a három párviadalban pályára lép egy olyan topligás klub, amelyet a végső győzelemre is esélyesnek tartanak - de mindháromnak hátrányból kellene fordítania hazai pályán. A spanyol Sevilla FC és az olasz AS Roma az első találkozón csak egy góllal kapott ki, a német Hamburger SV-nek viszont legalább két góllal kell nyernie.

A román Rapid Bucuresti az eddig csatározások során már két német együttessel is találkozott, és a mérlege egyértelműen pozitív: a csoportmérkőzések során ugyan kikapott a VfB Stuttgarttól (bár a végelszámolásnál a svábok előtt végzett), de az idén kettős győzelemmel verte ki a Hertha BSC-t, majd a múlt héten a nyolcaddöntő első mérkőzésén hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Hamburger SV-t is.

Pedig a hamburgiak nagy reményekkel várták a bukarestiek elleni párviadalt, hiszen a klubnak remekül megy a bajnokságban, 25 forduló után a második helyen áll. A Rapid elleni vereség éppen ezért váratlanul érte a gárdát, a romániai találkozón a németek rendkívül gyengén futballoztak, a 90 perc során mindössze egy kapura lövést produkáltak.

A visszavágón ennél többet kell kockáztatniuk, hiszen továbbjutásukhoz minimum két találatra van szükség - ehhez képest éppen a csatársorban van a legtöbb problémája Thomas Doll mesternek. A brazil Aílton nem játszhat, mert az ősszel a török Besiktas JK színeiben már szerepelt a sorozatban, a német utánpótlás-válogatott Mustafa Kucukovic sérült, a többiek pedig nincsenek valami jó formában.

A hírek szerint a németek a Takahara Naohiro-Szergej Barbarez támadóduóval kezdenek majd, az első összecsapáson kiállított Nigel de Jongot pedig a középpályán a svájci Raphael Wicky pótolja majd, de ott lesz a csapatban az eltiltását letöltött David Jarolím és Piotr Trochowski is.

Az AS Roma egy héttel ezelőtt még egy veretlenségi sorozatot tudhatott magáénak, amely azonban a negyeddöntő első mérkőzésén, Middlesbrough-ban véget ért, hiszen az angolok 1-0-ra nyerni tudtak a Farkasok ellen, majd a talján gárda a hét végén a bajnokságban az Ascolitól is kikapott.

A rómaiak mentségére legyen mondva, mindkét találkozón vérbeli csatár nélkül voltak kénytelenek pályára lépni, hiszen Francesco Totti, Vincenzo Montella és Shabani Nonda is sérült - azonban ők továbbra sem állnak Luciano Spalletti mester rendelkezésére, márpedig most már mindenképpen be kell találni, ha tovább akarnak menni az olaszok.

A szakvezető hangsúlyozta, hogy az UEFA-kupa igenis fontos a klub számára, és bízik benne, hogy a középpályások képesek lesznek bevenni a Boro kapuját - az első felvonásban eltiltott Daniele de Rossi is nagyon fogadkozott. Az angolok a hét végi, Charlton Athletic elleni bajnokijukat "lelazsálták", Steve McClaren mester szinte a tartalékcsapatot küldte a pályára, elvégre a Premier League-ben a gárda sem előre, sem hátra nem léphet sokat, így inkább a kupasorozatra koncentrál.

Némiképpen hasonlóan tett a Sevilla FC ellenfele, a francia Lille OSC is, amely több játékosát is pihentette a bajnokságban az FC Nantes ellen. A spanyolok ellen azonban minden bizonnyal ismét ott lesz a gárdában Mathieu Bodmer és Rafael Schmitz is, ellenben Christian Debuchy még mindig sérült. A sevillaiaknál Antonio Puerta eltiltás, Enzo Maresca pedig sérülés miatt nem játszhat a találkozón, amelyet a Sevilla mestere, Juande Ramos a szezon legfontosabb találkozójának nevezett. A szakember a jelek szerint ezúttal a Luís Fabiano-Frédéric Kanouté csatárkettősnek szavaz bizalmat, és az argentin Javier Saviolát csak a kispadra ülteti.

Kedd esti hír, hogy Róma belvárosában 100 angol és olasz futballszurkoló összeverekedett, s a rendőrök csak gumibottal tudták szétválasztani a feleket - jelentette az MTI. Több száz Middlesbrough-drukker utazott az olasz fővárosba, hogy szerdán 21 órától a helyszínen tekintse meg csapata AS Roma elleni visszavágóját.

A két tábor a Campo de Fiori téren csapott össze, és üvegekkel dobálták meg egymást. Beszámolók szerint több angol szimpatizáns megsérült, de az ANSA olasz hírügynökség úgy értesült, egyikük állapota sem súlyos. A brit rendőrség ugyanakkor azt közölte, hogy három szigetországi drukkert megkéseltek, s az egyiküket meg is kellett operálni, de szerdán már mindegyikük elhagyhatta a kórházat.

UEFA-kupa, nyolcaddöntő, visszavágók (zárójelben az első mérkőzések eredményei):
szerda:
Hamburger SV (német) - Rapid Bucuresti (román) 19 ó (0-2)
Sevilla (spanyol) - Lille (francia) 21 ó (0-1)
AS Roma (olasz) - Middlesbrough (angol) 21 ó (0-1)
csütörtök:
Zenit (orosz) - Olympique Marseille (francia) 17 ó (1-0)
Levszki Szófia (bolgár) - Udinese (olasz) 17.30 (0-0)
Strasbourg (francia) - FC Basel (svájci) 18 ó (0-2)
Schalke 04 (német) - Palermo (olasz) 20.30 (0-1)
Real Betis (spanyol) - Steaua Bucuresti (román) 21.30 (0-0)

A negyeddöntő sorsolását pénteken 13 órától tartják az UEFA svájci központjában, Nyonban.