Vágólapra másolva!

Német válogatottat is érinthet a fogadási botrány

A német állami televíziós csatorna, az ARD "Plusminus" című magazinjának információi szerint egy válogatott labdarúgó is érintett a legújabb fogadási botrányban, amellyel összefüggésben eddig négy személyt vett őrizetbe a rendőrség.

A műsor egyik munkatársa beépült a fogadási maffiába és azt állítja, szem- és fültanúja volt annak, amikor az egyik ismert és népszerű német válogatott futballista megígérte, hogy csapata elveszíti bajnokiját, majd tízezer eurót tett fel a meglepetésnek számító vereségre. Az informátor nevet egyelőre nem árult el.

"Elképzelhetetlennek tartom, hogy a nemzeti együttesből bárki ilyen botrányba keveredjen" - mondta Franz Beckenbauer, a június 9-én kezdődő németországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke. "A válogatott futballisták nagyon jól keresnek, nincs szükségük arra, hogy ilyen módon egészítsék ki a jövedelmüket. Maximálisan megbízom minden válogatott játékosban."

A Plusminus munkatársa arról is beszélt, hogyan manipulálják a mérkőzéseket. Az oddsok tanulmányozása után eldöntik, melyik meccsbe érdemes "belenyúlni". Miután az érintett csapatból egyeztettek azokkal a játékosokkal, vezetőkkel, akik részt vesznek az eredmény alakításában, "riasztják" a fogadókat.

Több százan vannak, akiknek annyi a dolguk, hogy különböző irodákban fogadjanak a nagy nyereményt hozó meglepetés-eredményre. Mivel sehol sem tesznek fel egyszerre száz eurónál többet a mérkőzésre és a fogadásokra szigorú beosztás szerint különböző időpontokban, mindig változó összegekkel kerül sor, gyakorlatilag lehetetlen kiszűrni a csalókat.

A csalásban résztvevő játékosok, edzők szolgálataikért mérkőzésenként 5-15 ezer euró közötti "díjazásban" részesülnek. A németországi fogadási csalásokat a frankfurti rendőrség feltételezése szerint egy malajziai származású 45 éves kínai állampolgár irányította, akinek lakásában szerdai őrizetbe vételekor 50 ezer euró készpénzt és 150 ezer euró értékben kaszinókban használt zsetonokat találtak.

A férfi ellen eredetileg csalás és okirat-hamisítás vádjával indult nyomozás, de kapcsolatainak vizsgálata során kiderült, hogy szinte naponta érintkezett a kínai és vietnami fogadási maffia irányítóival. A Plusminus informátora szerint a tavalyi botrány során lebukott horvát Sapina-testvérek, illetve Robert Hoyzer játékvezető "csak kicsi pontok a hálózatban".

"A belgiumi botrányról is pontosan tudunk mindent, a szálakat mozgatók között olyan közismert, népszerű emberek is találhatók, akikről senki sem gondolná, hogy benne vannak a buliban. A Sturm Graz-Austria Wien mérkőzést is megpróbálták manipulálni, de a megkeresett játékosok még fejenként 60 ezer euróért sem mentek bele a buliba" - mondta az informátor, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra.