Vágólapra másolva!
Többször írtunk már a "Tátott száj!" rovatunkban a néhány éve a török Besiktas JK-ban futballozó francia csatárról, Pascal Noumáról, aki hol azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy éjszakai bárban felpofozott egy őt lefényképező újságírót, és ujját felmutatva nyilvánított véleményt az illetőt foglalkoztató lapról (a kép természetesen a címlapra került), hol pedig azzal, hogy a csapat edzésére kilátogató operatőrt nemes egyszerűséggel leöntötte egy vödör vízzel.

Nos, a támadó érdekes kulisszatitkot is elárult a Besiktas öltözőjéből. Szerinte ugyanis a legnagyobb különbség a csapat török játékosai és az idegenlégiósok között az, hogy a törökök nem hajlandóak meztelenül zuhanyozni, mégpedig vallási okok miatt. "A törököknek nem szabad megmutatniuk a férfiasságukat, így az összes muzulmán futballista alsónadrágban áll a tusoló alá. Csak a külföldiek zuhanyoznak teljesen meztelenül" - mondta cinkos mosollyal Nouma.

Persze nem csak a futballistáknak, hanem az edzőknek is vannak furcsa szokásaik. Az ukrán szakvezető, Valerij Lobanovszkij például annak idején, még 1988-ban a szovjet válogatott szövetségi kapitányaként mindenkit elképesztett azzal, hogy a mérkőzéseken úgy ült a kispadon, hogy közben előre-hátra hintázott - saját bevallása szerint a jobb koncentráció végett. De ezzel legalább nem "bántotta" játékosait. A Manchester United mesterének, Sir Alex Fergusonnak viszont állítólag szokása, hogy ha egy focistájának nem megy a játék, akkor a szünetben közvetlen közelről, mintegy három centiméteres távolságról üvölti az arcába a véleményét. Ezt hívják a MU játékosai "hajszárítónak"...

Ez azonban semmiség ahhoz képest, amit az olasz amatőr együttes, a Visanese mestere, Achille Baronio kért futballistáitól. Az edző ugyanis azt akarta elérni, hogy focistái mezítelen talppal sétáljanak keresztül egy halom égő parázson. "Ezek az ősi technikák arra szolgálnak, hogy tökéletes harmóniába hozzák a testet és a lelket" - magyarázta a "szakember".