Vágólapra másolva!
Az edzők mindig óva intik a futballistákat attól, hogy a téli felkészülési időszakban síelni menjenek vagy pénzdíjas teremtornákon vegyenek részt - a sérülésveszély túl nagy, és egyetlen mester sem szeretné, ha csapatának legjobbjára azért nem számíthatna, mert összetörte magát síelés közben.

Nyugat-Európában sok helyen a labdarúgók szerződésébe is belefoglalják, hogy mi az a szabadidős tevékenység, amit nem folytathat, a bungee jumpingtól kezdve egészen a motorkerékpározásig. Némely klubnál viszont a kontraktus nem tartalmaz semmilyen kikötést - felnőtt emberekről van szó, akik tisztában vannak tetteik következményeivel. Ez a feltételezés azonban gyakran csődöt mond, mint azt alábbi példák is mutatják.

Az RSC Charleroi francia középpályása, Aziz Rabbah például büszkén tért haza az egyik nap. Nem véletlenül: a futballista új Mercedesével érkezett meg háza elé. Nem is akart beállni a garázsba, hadd lássák a szomszédok is a gépcsodát. Ki is szállt az autóból, balszerencséjére azonban elfelejtette behúzni a kéziféket, és a Merci szép lassan elindult lefelé a garázsbehajtón. Ez még nem is lett volna gond, ám Rabbah pont a jármű és a garázsajtó közé szorult. Az eredmény: sípcsonttörés és féléves kényszerpihenő.

Nem csak a Charleroinak gyűlt meg a baja játékosai felelőtlenségével Belgiumban. Az FC Bruges az egyik télen Spanyolországban edzőtáborozott, és a felkészülés jól is sikerült. A csapat jókedvűen indult vissza Belgiumba, ám amikor a tréner, Trond Sollied a repülőgépen megszámolta a társaságot, kiderült, hogy ketten hiányoznak.

A kongói védő, Nzelo Lembi és a perui csatár, Andrés Mendoza sehogy sem került elő. Később kiderült, hogy a két futballista az egyik üzletben nézelődött, és annyira belefeledkezett a kínálatba, hogy elmulasztottak ránézni órájukra, és egész egyszerűen lekésték a gépet. A klubnak külön jegyet kellett venni a renitenseknek, majd Brüsszelből taxival Bruges-be szállíttatni őket. A költség: fejenként 250 fontra rúgott.

Mindezek azonban eltörpülnek a mellett, amit a skót másodosztályban szereplő Arbroath védője, Kevin Fotheringham követett el. A klub olyan naptárat szeretett volna kiadni a következő évre, amelyen a csapat szerepel. A fotózáson nem is volt semmi probléma, és már 2500 darabot ki is nyomtak a naptárból, amikor a terjesztés előtt még egyszer alaposan végignézték, nincs-e rajta valami gikszer. Nos, volt...

Fotheringham ugyanis - hogy is fogalmazzunk szalonképesen - a poén kedvéért meglehetősen érdekes pózt vett fel a képen: előhalászta nadrágjából férfiasságát, és azt mutatta a lencsének. Valami megmagyarázhatatlan módon ez nem tűnt fel senkinek - egészen az utolsó pillanatig. A vicc nem valami jól sült el: az egyesületnek több mint hatezer fontjába, a játékosnak pedig a szerződésébe került, az egyesület elnöke, John Brownlie ugyanis nem találta viccesnek a dolgot, és felbontotta Fotheringham szerződését.