Vágólapra másolva!
A FIFA által pár évvel ezelőtt hozott szabály lehetővé teszi, hogy ha valaki kettős állampolgársággal rendelkezik, akkor felnőttként választhasson, hogy melyik válogatottban akar szerepelni - attól függetlenül, hogy ifjúsági labdarúgóként melyik országot képviselte. Ezt a szabályt eddig szinte kizárólag csak afrikai országok használták ki, de most a jelek szerint Törökország is élni akar vele.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2004 elején próbálta meg rendezni a kettős állampolgárságú labdarúgók helyzetét, akik miatt egyes országok szövetségei gyakran kerültek konfliktusba. Az a szabály azóta nem változott, ha valaki magára húzta egy adott ország címeres mezét a felnőttek között, akkor más válogatottban már nem szerepelhet, ám a FIFA döntése alapján a korosztályos és a felnőtt nemzeti csapatok teljesen függetlenek egymástól.

Vagyis, ha valaki egy adott állam ifjúsági-válogatottjában szerepelt, felnőttként még dönthet úgy, hogy egy másikat akar képviselni - ha annak a másik országnak is az állampolgára. Mindezt eddig elsősorban a különböző afrikai országok használták ki, nem egy példa van arra, hogy egy játékos fiatalon még valamelyik európai ország nemzeti csapatában játszott, de felnőttként már nem fért be abba a válogatottba, és ezért elfogadta valamelyik afrikai ország ajánlatát - akár olyanét is, amelyben korábban sohasem járt.

Akadnak extrém esetek is: a ma már tunéziai Csuki Ben Szada 2001-ben még a francia válogatottal nyert U17-es világbajnokságot, de a vébén Tunézia színeiben szerepelhet majd. Arra azonban eddig nem volt példa, hogy egy focista két európai ország között válasszon - egészen mostanáig. Az ominózus labdarúgó nem más, mint a török Fenerbache SK védője, Öndet Turaci, aki, mint a neve is mutatja, török felmenőkkel rendelkezik - azonban Belgiumban, egészen pontosan Liege-ben született, és a helyi Standardban kezdte pályafutását.

A piros-fehérek 19 évesen kölcsönadták a La Louviere-nek, és ott sikerült bekerülnie a felnőtt csapatba, aminek köszönhetően meghívót kapott a belga U21-es válogatottba, és pályára is lépett több Eb-selejtezőn - korábban szerepelt a 18 éven aluliak belga nemzeti tizenegyében is. Vissza is került a Standardba, ahol szintén remekül focizott, és bányász édesapja legnagyobb örömére 2004 nyarán 1,7 millió euróért a török Fenerbahcéhez szerződött.

Akkor (a FIFA frissen hozott szabályát kihasználva) a törökök meghívták őt a nagyválogatottba, de Turaci (vagy ahogyan a törökök hívják, Önder) akkor még nem kötelezte el magát, mivel nem lépett pályára. A focista többször nem kapott meghívót a félholdasoktól, az újonnan kinevezett belga szövetségi kapitány, René Vandereycken azonban emlékezett rá a korosztályos válogatottakból, és meghívta a március elseji, Luxemburg elleni barátságos mérkőzésre.

Turaci meg is érkezett Brüsszelbe, de csak azért, hogy elmondja Vandereyckennek: nem óhajt a belga válogatottban szerepelni, hanem inkább Törökországot képviselné. A törökök egyelőre nem óhajtják őt bevetni, de a jelek szerint a jobbhátvéd bízik benne, hogy Fatih Terim ezek után előbb vagy utóbbi kipróbálja.