Vágólapra másolva!

Rossz játék után tilos buszra szállni

Az a játékos, aki egy mérkőzésen piros lapot kap, szankciókra számíthat nem csak a szövetségtől, hanem a klubjától is. Ez általában pénzbüntetésben merül ki, ha esetleg egy nagyobb fegyelmezetlenségről van szó, akkor előfordulhat, hogy a futballistát száműzik az első csapattól a tartalékok közé. Nem mindenhol van azonban így: néhány éve a román Ceahlaul Piatra Neamt futballistája, Costel Ilie ennél sokkal rosszabbul járt.

A szezont katasztrofálisan kezdett csapat a Steaua Bucuresti ellen lépett pályára idegenben, és hatodik vereségét elszenvedve 3-0-ra kikapott a fővárosi gárdától. A Ceahlaul dolgát alaposan megnehezítette, hogy Ilie már a hatodik percben összeszedte második sárga lapját, ami miatt idő előtt az öltözőbe kényszerült.

Ilie már a pályáról lefelé menet sejthette, hogy nem kis büntetés vár rá, hiszen a klub elnöke, Gheorghe Stefan már akkor a következőket üvöltözte felé: "Tönkretetted a csapatot! Nincs helyed a klubnál, holnap ne is gyere edzésre!" Ehhez azonban haza is kell utaznia, ami nem volt egy könnyű eset Ilie számára. A csapat trénere, Florin Halagian ugyanis nem engedte őt felszállni a buszra. "Miattad kellett szenvednie a csapat többi játékosának, ezért nélküled fogunk visszatérni Piatra Neamtba, még ha gyalogolnod is kell" - mondta a szakvezető, mielőtt becsukta volna a busz ajtaját Ilie előtt.

Mivel a két város között a távolság légvonalban is több száz kilométer, ez nem tűnt egyszerű feladatnak. Mivel már az utolsó vonat is elment, így Ilie kénytelen volt taxiba szállni és azzal hazautazni - ami jelentősen megnövelte a várható pénzbüntetés mértékét is.

Akik ismerték a Ceahlaul edzőjét, Halagiant, azok számára ez a lépés egyáltalán nem volt meglepő. A szakember ugyanis közismert az ilyen és ehhez hasonló büntetéseiről. A tréner a hetvenes években érte el a legnagyobb sikereit, amikor is az Arges Pitesti gárdáját két bajnoki címhez segítette, az elmúlt években pedig rendre amolyan "tűzoltóként" alkalmazták a veszélyes helyzetbe került klubok. A játékosok azonban nem nagyon örülnek kinevezésének, mert agresszív edző hírében állt, egyes futballistái például arról panaszkodtak, hogy rendszeresen ütötte őket!

A sokat hibázó futballistákkal pedig kedvelt szokása volt, hogy nem engedte fel őket a csapatbuszra. Néhány évvel ezelőtt, az FC National mestereként például Catalin Lita teljesítményével volt annyira elégedetlen, hogy becsukta előtte a busz ajtaját. Az Arges Pitesti kapusa, Bogdan Vintila még rosszabbul járt: ő ugyan felszállhatott a buszra, de útközben egy erdő közepén Halagian megállította a járművet, és itt tessékelte le a játékost. Szerencsétlen Vintilának 15 kilométert kellett gyalogolnia az erdőn keresztül, mire valaki felvette őt.

Ilyen pedagógiai módszerek mellett kérdés, hogy Halagian mivel tud hatni futballistáira, de a szakember az eredmények elérésének más módját is ismeri. Amikor azzal vádolták meg, hogy egyes mérkőzéseket jó pénzért megvett az ellenféltől, a következőt válaszolta: "Nem minden bundához kell feltétlenül pénz. Jó néhány élvonalbeli edzővel jó barátok vagyunk, és a barátok időnként kisegítik egymást."