Vágólapra másolva!
A francia egyesületek nem vitték túlzásba az igazolásokat a télen, a legtöbben egyáltalán nem vagy csak alig szerződtettek új játékosokat, a pénzmozgás pedig rendkívül ritka jelenség volt a piacon. A kölcsönszerződések vitték a prímet, illetve a klubok az ingyen megszerezhető futballistákat részesítették előnyben, így aztán a Ligue 1 harminc új szerzeménye közül csak hétért kellett fizetni.

Összesen öt klubnál vélték úgy szakmai stáb tagjai, hogy nem szükséges új futballistát igazolni a télen, és jellemző, hogy ezen egyesületek közül három is ott van a bajnokság élmezőnyében. A Paris Saint-Germaintől meglehetősen szokatlan ez az inaktivitás, főleg, hogy a szezon közben új edző érkezett a csapathoz, de Guy Lacombe a jelek szerint bízik az elődje, Laurent Fournier által összeállított keretben.

A Lille OSC és az AJ Auxerre szereplése valóban azt jelzi, hogy a keretben nem kellenek új játékosok, sőt az AJA két labdarúgó eladásával (Benjamin Mwaruwari és Vasiriki Abou Diaby) jelentős bevételre tett szert, miközben egyetlen kulcsemberétől sem vált meg. A Toulouse FC és az AS Nancy esetében viszont valószínűleg a pénzhiány volt az oka annak, hogy senki sem érkezett - sőt az AS Nancy esetében senki nem is távozott, vagyis ennél a két egyesületnél semmilyen mozgás sem történt a közelmúltban.

Az élvonalbeli együttesek közül a legaktívabb az AS Monaco volt, amelytől hárman távoztak, és négyen érkeztek. A távozók közül Patrice Evráért nyolcmillió, Emmanuel Adebayorért pedig tízmillió eurót kapott a klub, vagyis lett volna miből költeni, de az új szerzemények egyikéért sem kellett fizetni. Az Evra helyére érkezett balhátvédet, Manuel dos Santost a Benfica ingyen engedte el egykori egyesületéhez, a harmadosztályú Louhans-Cuiseaux-tól szerződtetett fiatal csatár, Alexandre Licata is hasonló módon érkezett Monacóba, a két újdonsült sztárt pedig kölcsönbe szerezték meg. A tréner nemzetiségét figyelembe véve (az olasz Francesco Guidolin a szezon közben váltotta Didier Deschamps-ot) nem meglepő, hogy két talján támadó érkezett: Marco di Vaiót a Valencia CF, Christian Vierit pedig az AC Milan kölcsönözte ki. Mindketten több játéklehetőséget keresve hagyták ott korábbi klubjukat, és főleg Vieri érkezése okozott nagy szenzációt, ám a rutinos támadó egyelőre nem tudott bizonyítani - igaz, eleddig mindössze egy bajnokin játszott.

Egy másik sztárcsapat, az Olympique Marseille sem maradt el sokkal a Monacótól, legalábbis az igazolások számát tekintve, az OM ugyanis három focistával erősített. Érdekes módon itt is egy balhátvéd és két támadó érkezett: előbbire azért volt szükség, mert a nigériai Taye Taiwo elutazott az Afrika-kupára, és erre az időre posztján az ingyen megszerzett, rutinos Jérome Bonnissel tökéletes megoldásnak ígérkezett. Ami a támadórészleget illeti, a marseille-iek az RC Strasbourg-tól egymillió euróért megvették Mickael Pagist, Monacóból pedig kölcsönvették Toifilou Maoulidát a szezon végéig.

Az AS Saint-Etienne elsősorban szintén az Afrika-kupa miatt szorult jelentősebb erősítésre, hiszen a Zöldektől összesen hatan utaztak el Egyiptomba, a kontinensviadalra. A klub így aztán három focistát igazolt, akik közül az FC Portótól kölcsönvett csatár, Hélder Postiga a legismertebb, de Franciaországban Bruno Basto neve sem cseng rosszul: a szintén portugál védő korábban éveken keresztül játszott a Girondins Bordeaux-ban, majd tavalyelőtt nyáron eladták a Feyenoordnak, ahonnan most ingyen engedték el. Az ASSE harmadik új igazolása az argentin másodosztályból érkezett a középpályás Ignácio Piatti személyében.

A kiesés ellen küzdő gárdák közül az FC Metz és az RC Strasbourg is a keret felfrissítésében látja a bennmaradás lehetőségét. A metzieknél a nyári szerzemények közül máris "elzavarták" a dél-koreai Ahn Jung Hwant, a lengyel Marcin Zewlakowot és Grégory Paisleyt, és a helyükre három új focistát szerződtettek. A támadósorba a guineai Souleymane Youla és az orosz Ruszlan Pimenov érkezett - utóbbi személyében az az érdekes, hogy a metziek egy évvel korábban is próbálkoztak vele, és akkor három összecsapáson egyetlen gólt sem szerzett... A védelmet a marokkói Dzsamal Aliui hivatott erősíteni, akit az olasz másodosztályú Crotonétól igazoltak - mint a nevek is mutatják, az elzásziak esetében aligha beszélhetünk erősítésről.

Az RC Strasbourg esetében egy játékos érkezése mindenképpen örömmel töltötte el a drukkereket: az algériai középpályás, Jaszin Abdesszadki a nyáron Toulouse-ba távozott, de ott nem nagyon találta a helyét, és máris visszatért egykori sikerei színhelyére. Mellette a klub megszerezte még a Middlesbrough FC szlovák csatárát, Szilárd Némethet, illetve a Raja Casablanca elefántcsontparti védőjét, Edgar Loue Gnolebát.

Az, hogy melyik játékos volt a tél legdrágább szerzeménye Franciaországban, szintén meglepetést jelent, hiszen ezt a titulust az FC Nantes újdonsült kenyai támadója, Dennis Oliech szerezte meg. Őt 2,7 millió euróért vették meg a katari Al-Arabitól, miközben a Kanárik másik új csatára, az európai porondon azért már bizonyított argentin Julio Hernán Rossiért mindössze hétszázezret kellett fizetni az FC Baselnek.