Vágólapra másolva!
Tizenegyesekkel dőlt el a még két kiadó elődöntőbeli hely a labdarúgó Afrika-kupa szombati összecsapásain. A címvédő Tunéziát Nigéria, míg Elefántcsontpart úgy ütötte el Kamerunt, hogy az első 11 sorozatban senki sem hibázott.

Nigéria 1-1-es döntetlent követően büntetőpárbajban legyőzte a címvédő Tunéziát az egyiptomi labdarúgó Afrika-kupa negyeddöntőjében, így bejutott a legjobb négy közé.

Érdekesség, hogy a 11-es lövéseknél a két kapus nem csak a védésekkel került reflektorfénybe, ugyanis mindketten vállalták, hogy farkasszemet néznek a másikkal, s mindkétszer a rúgó nyerte a párharcot. A tunéziai csapatnak a mérkőzés során is meggyűlt a baja a büntetővel, a 15. percben ugyanis Jose Clayton hibázott el egy lehetőséget.

Elefántcsontpart drámai, 12 körön át tartó büntetőpárbajban múlta felül Kamerunt, miután a rendez játékidő gól nélküli döntetlennel, a hosszabbítás pedig 1-1-gyel ért véget.

A 11-esek során valamennyi mezőnyjátékos értékesítette a maga büntetőjét, majd a 11. körben a kapusok sem hibáztak. Ekkor Samuel Eto'o, a Barcelona klasszisa másodszor rúghatott, s ő fölé bikázta a labdát. A túloldalon Didier Drogba, a Chelsea sztárja megőrizte hidegvérét, nem hibázott, így a rendkívüli izgalmak lezárásaként az elődöntőbe lőtte világbajnoki résztvevő csapatát.

Kamerunnak nincs szerencséje a 11-esekkel, ugyanis tavaly éppen egy - az utolsó forduló 93. percében - kihagyott büntető miatt nem jutott ki a vb-re az ország válogatottja, s lett csoportjában második - Elefántcsontpart mögött.

A Drogba vezette rivális a szombaton szintén 11-esekkel továbbjutott Nigériával találkozik kedden a fináléba kerülésért.

eredmények, Afrika-kupa, negyeddöntő
Nigéria - Tunézia 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 6-5
gól:
Obinna (6.), illetve Haggui (49.)

Elefántcsontpart - Kamerun 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 12-11
gól:
Kone (92.), illetve Meyong (96.).