Vágólapra másolva!
Meglehetősen régi közhelynek számít, hogy a labdarúgás a férfiak sportága, és ez az elképzelés annak ellenére tartja magát, hogy már régóta létezik női futball, és a lelátókon is egyre többen jelennek meg a szebbik nemből. A focisták szerint az az ideális eset, ha feleségük, barátnőjük nem szól bele abba, hogyan viselkednek a pályán, hanem biztosítják a nyugodt családi hátteret. Ennek némileg ellentmond, hogy több olyan labdarúgót ismerünk, akinek a menedzsere egyben a felesége is volt (példaként említhetjük Thomas Hässlert és Bodo Illgnert is). Romániában még nem "fajult" idáig a helyzet, de a közelmúltban két tehetséges, fiatal játékos is alaposan "megjárta" a nők miatt.

Az első eset a többszörös utánpótlás-válogatott román kapusé, Robert Tursié. A portás a CSM Resitában védett egészen addig, amíg klubja kiesett az élvonalból. Tursi persze nem esett kétségbe, hiszen nem kevés egyesület érdeklődött iránta. Végül a fővárosi Rocar ajánlatát fogadta el, és örömmel csatlakozott a bukaresti csapathoz. Annak rendje s módja szerint el is utazott a gárdával Olaszországba, edzőtáborba. Ott azonban társai észrevették, hogy nem tud megfelelő módon koncentrálni a játékra, mintha valami máson járna az esze.

Kiderült, hogy állandóan barátnőjére gondol (aki egyébként nem más, mint egykori csapattársának, Ion Ciucurnak a húga), és szabadidejében állandóan a telefonon lóg. Nincs ebben semmi rossz, gondolták a Rocar futballistái, akkor azonban alaposan meglepődtek, amikor az egyik napon Tursi nem jelent meg edzésen.

Gyorsan felmentek a szobájába, ahol látták, hogy a portás összecsomagolt, magához vette útlevelét, és eltűnt. Persze mindenki arra gondolt, hogy (akárcsak a régi időkben) Nyugat-Európa felé vette az irányt, ám nagyot tévedtek. Mint kiderült, olyan nagy volt a szerelem, hogy Tursi hazautazott barátnőjéhez, hogy így bizonyítsa be szerelme erejét. A Rocar edzője, Dumitru Dumitriu azonban nem hatódott meg a dolgon, hanem felbontotta a kapus szerződését, aki így jobb híján visszatért a CSM Resitába - a második vonalba.

Kicsit különbözik ettől az Universitatea Craiova támadójának, Marius Savának néhány évvel ezelőtti esete. A támadó ugyanis nem egy, hanem több lány miatt repült a csapattól. Savát korosztálya egyik legtehetségesebb játékosának tartották, még az Ajax Amsterdam is bejelentkezett érte, és a hollandok csak az utolsó pillanatban léptek vissza a transzfertől. Az ok: Sava életmódja volt.

A fiatalember ugyanis nem vetette meg az éjszakai életet (egyes források szerint úgy cserélgette a barátnőit, mint más a zokniját), rendszeresen kimaradozott, és a hajnalig tartó bulizások után persze általában késve érkezett az edzésekre. A tréner, Florin Marin egyszer ultimátumot intézett hozzá: vagy felhagy ezzel az életmóddal, vagy kereshet magának másik csapatot.

Sava erre fogta magát, két hétre eltűnt, és csak akkor tért vissza Craiovába, amikor az elnök, George Netoiu ígéretet tett neki, hogy megemelik a fizetését. Sava akkor nagyon fogadkozott, hogy megváltozik, de ebből semmi sem lett. Marin végül megunta a dolgot, és a tartalékcsapathoz száműzte a játékost, aki erre kijelentette, hogy amíg Marin az edző, addig nem hajlandó pályára lépni a Craiovában.