Vágólapra másolva!
A legjobban kereső cseh sportolók listájának élére került Petr Cech, a Chelsea és a cseh labdarúgó-válogatott kapusa, miután a héten 2010-ig meghosszabbította szerződését londoni klubjával.

A 23 éves futballista az új megállapodás értelmében évente 260 millió koronát (2,314 milliárd forint) tehet zsebre - állítja a prágai média -, ez az összeg ráadásul egyéb bevételekkel még emelkedhet, és nyilván emelkedik is. A szerződésben a kapust képviselő Sport Invest ugyanis engedélyezte, hogy Cech nevét a kontraktusban meghatározott szereplők reklámjaikban az egész világon felhasználhassák.

Cech, aki a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS összesítése alapján az elmúlt év legjobb kapusa volt, és akit hazájában 2005 legjobb labdarúgójává választottak, a kereset nagyságát illetően így egyből átugrott olyan csillagokat, mint a jégkorongozó Jaromir Jagr (New York Rangers) vagy a futballista Pavel Nedved (Juventus). Egyúttal pedig bekerült a világ tíz legjobban fizetett futballistája közé is.

A legjobban kereső cseh sportolók sorrendje az éves jövedelem alapján a prágai lapok szerint most a következő:
1. Petr Cech (labdarúgás) 260 millió korona
2. Pavel Nedved (labdarúgás) 250 millió korona
3. Jaromir Jagr (jégkorong) 196 millió korona
4. Robert Holik (jégkorong) 100 millió korona
5. Tomas Rosicky (futball) 100 millió korona.

A cseh Gambrinus Ligában a tavalyi évben Karel Poborsky (Sparta Praha) keresett a legjobban. A szerződés alapján a válogatott játékos 30 millió koronát kapott klubjától, amelytől egyébként az őszi idény végeztével kénytelen volt távozni.