Vágólapra másolva!
A France Football hagyományos év végi szavazásán a Lille OSC két kategóriában is az élen végzett: a klubot választották meg a legjobb utánpótlással büszkélkedő francia egyesületnek 2005-ben, és a gárda mestere, Claude Puel lett a legjobb edző. Hogy a Lille éppen ezt a két kategóriát nyerte meg, az jól jelzi, hogy milyen magas színvonalú szakmai munka folyik az egyesületnél, amely azonban egy problémát sehogyan sem tud megoldani: a klubnak még mindig nincsen európai színvonalú saját stadionja.

Az előző szezonban elért második helyezés hatalmas siker volt a Lille OSC számára, már csak azért is, mert ennek köszönhetően a klub elindulhatott a Bajnokok Ligájában, ami lehetővé tette, hogy az egyesület megtartsa kulcsjátékosai többségét. A meghatározó emberek közül mindössze ketten mentek el, ráadásul mindegyik távozó pótlására sikerült megfelelőnek tűnő labdarúgót szerződtetni: az előző évek játékospolitikájának köszönhetően a Lille megengedhette magának, hogy több pénzt költsön új focistákra, mint amennyi bevétele a labdarúgók eladásából származott.

A BL-szereplés ugyanakkor akuttá tett egy már régóta meglévő problémát: jelesül hogy az egyesület otthona, a Grimonprez Jooris stadion felújítása immár majd egy éve áll az építési engedély hiánya miatt, a csapat ideiglenes pályája, a Lille Métropole stadion pedig nem alkalmas nemzetközi kupamérkőzés lebonyolítására.

A Grimonprez Jooris arénát 1975-ben adták át, és építése már akkor is vitákra adott okot, hiszen a stadiont a város egy olyan külterületén húzták fel, amely historikus jelentőséggel bír, egy 1667-ben épített fellegvár romjai is ott találhatóak.

Ennek ellenére a klub felépíthette az új stadiont, amely megfelelt a kor követelményeinek, 15 ezer fő befogadására volt alkalmas, és egészen az utóbbi időkig nem is volt vele probléma. Az egyesület vezetősége 2000-ben gondolt arra először, hogy a stadiont fel kellene újítani: a gárda négyéves másodosztályú szereplés után akkor jutott fel a legjobbak közé. Az az idő tájt regnáló elnök, Francois Graille meg is egyezett a város önkormányzatával, hogy 2003 januárjában megkezdődik a stadion rekonstrukciója, majd a 2002 májusában megválasztott új president, Michel Seydoux megújította ezt a szerződést, amely akkor 2005 decemberét nevezte meg a renoválás határidejének.

A Grimonpreez Jooris 2 (népszerű nevén GJ2) arénát 33 ezer férőhellyel tervezték, és 2004 júliusában kellett volna elkezdeni az építését, azonban hiába volt meg az engedély az önkormányzattól, egy helyi városvédő szervezet a terület régészeti jelentőségére hivatkozva fellebbezést nyújtott be, és a bíróság igazat adott a beadvánnyak. Mindeközben a csapat 2004 nyarán átköltözött a közeli Villeneue d'Ascq-ban található Lille Métropole stadionba (régi nevén Stadium du Nordba), ahol a klub az 1974-es építkezés során már játszotta hazai meccseit.

A GJ2 munkálatai azonban továbbra sem kezdődtek el, mert a másodfokú bíróság is a városvédőknek adott igazat, mire az egyesület az alkotmánybírósághoz fordult. És miközben a csapat fantasztikusan szerepelt a bajnokságban, bejutott a BL-be, a Stade de France-ban hetvenezres közönség előtt játszotta nemzetközi meccseit, majd a Manchester Unitedet megelőzve harmadik helyen végzett csoportjában, és bejutott az UEFA-kupába, végleg eldőlt: a GJ2-ből az eredeti tervek szerint semmi nem lesz, mert az alkotmánybíróság elutasította a klub jogorvoslati kérelmét.

Mivel azonban egy a modern kor (na meg az UEFA) követelményeinek megfelelő stadionra mindenképpen szükség van - már csak azért is, mert az együttes remekül szerepel, és minden esélye megvan arra, hogy a jövőben is aktív szereplője lesz a nemzetközi porondnak -, így aztán az elnök, Michel Seydoux máris kijelentette, hogy dolgoznak egy vadonatúj aréna felépítésének tervén.

Seydoux máris több lehetséges helyszínt jelölt meg a városon belül (Lille-Sud, Lezennes és Lesquin kerület jöhet szóba), amelyek közül a városi tanácsnak kell kiválasztania a leginkább megfelelő lokációt. "A lehető leggyorsabb megoldást szeretném megtalálni, olyan döntésre vágyom, amely nem eredményez hosszadalmas jogi huzavonát. A klubnak egyetlen szándéka van: egy nagy, modern stadion felépítése a városban. Bízom benne, hogy ha megszületik a döntés, akkor három éven belül felépülhet az új aréna" - jelentette ki Seydoux.