Vágólapra másolva!
Egy évvel ezelőtt a West Bromwich Albion helyzete menthetetlennek tűnt a Premier League-ben: a klub az előző idényben 21 forduló után mindössze egy győzelemmel a táblázat utolsó helyén állt, végül mégis sikerült kiharcolnia a bennmaradást. Ehhez képest a WBA helyzete most sokkal jobb, hiszen az egyesület a 21. forduló után a 17. helyet foglalta el, de a kiesés veszélye továbbra is rendkívül nagy Geráék számára.

A West Bromwich a legutóbbi szezonban karácsonykor az utolsó helyen állt a tabellán, márpedig korábban a Premier League-ben egyetlen klubnak sem sikerült ilyen előzmények után bennmaradnia, a WBA azonban végrehajtotta ezt a bravúrt, ami már csak azért is szenzációnak számított, mert Gera Zoltán egyesülete még az utolsó előtti fordulót követően is sereghajtó volt.

A vezetőség tagjai valószínűleg maguk is érezték, hogy még egyszer nem lesz ilyen szerencséjük, így aztán a nyáron igyekeztek alaposan megerősíteni a csapatot: miközben egyetlen meghatározó labdarúgó sem távozott a The Hawthornsból, összesen közel 13 millió eurót költöttek új játékosokra.

Az igazolások között akadt rutin futballista is (az Everton FC-től szerződtetett Steve Watson), de többségük a fiatalabb generációhoz tartozott, és a két legdrágább szerzeménynek semmilyen tapasztalata nem volt a Premier League-ben: a Wigan Athletictől megvett csatár, Nathan Ellington, illetve a Luton Towntól megvásárolt védő, Curtis Davies egyaránt 4,4 millió euróba került.

A bajnoki rajt nem is sikerült rosszul, két forduló után máris négy pontja volt a gárdának (egy évvel korábban mindehhez hat játéknap szükségeltetett), de a folytatás már nem volt ilyen jó: a következő hat találkozón csupán egyetlen döntetlenre futotta. Igaz, az új szerzemények többségének akkor még nem sikerült beépülnie a gárdába, csupán a kapus Chris Kirkland számított alapembernek abban az időszakban, a többiek csak elvétve játszottak.

Ráadásul a gárda egyik kulcsembere, Gera Zoltán is megsérült, és hosszú időre kidőlt a sorból, ami meglehetősen pesszimistává tette a szurkolókat. Érdekes módon azonban a magyar középpályás nélkül sokkal jobban ment a csapatnak, mint vele: Gerával a soraiban hat mérkőzésből csak egyet nyert meg az együttes, addig nélküle óriási meglepetést okozva sikerült legyőzni az Arsenal FC-t, majd egy négy találkozóból álló veretlenségi sorozatot produkált a gárda, amelynek során felülmúlta az Everton FC-t és a Manchester Cityt is.

Ez a viszonylagos jó szereplés elsősorban annak volt köszönhető, hogy az új igazolások kezdtek belerázódni. Ellington a liverpooliak ellen duplázott, megszerezve első találatát a legjobbak között, majd a Middlesbrough FC ellen is eredményes volt; a fiatal Curtis Davies a védelem egyik oszlopává lépett elő (ő egyébként az ötödik forduló óta egyetlen másodpercet sem hagyott ki); Diomansy Kamara pedig a középpálya jobb oldalán átvette Gera helyét a gárdában, és kiváló teljesítményt nyújtott.

Ehhez jött még a középpályára bekerült Inamoto Junicsi és Nwankwo Kanu remeklése; a nigériai támadó a West Bromnál eddig lehúzott másfél év alatt most mutatta meg először, hogy igazán mire is képes, és máris négy gólnál jár,az előző pontvadászatban összesen kétszer volt eredményes. Mielőtt azonban a fanatikusok túlságosan is megnyugodtak volna, jött az év végi sűrített program, amelyben a WBA sorsolása meglehetősen nehéz volt: a klubnak a december végén, január elején lejátszott négy forduló alatt három élcsapattal (Manchester United, Tottenham Hotspur és Liverpool FC) is játszania kellett.

A jelek szerint Bryan Robson a nagy klubok elleni idegenbeli mérkőzéseket valósággal "feladja": akárcsak a szezon elején a Chelsea FC, így most a MU és a Liverpool FC ellen is erősen tartalékosan küldte pályára együttesét. Mindennek akkor lett volna igazán értelme, ha a hazai összecsapásokat viszont megnyeri a gárda, és bár a Tottenhamet sikerült is elkapni, az Aston Villa elleni derbin kikapott a csapat, így aztán nem tudott előrelépni.

Kérdés, mit hoz a januári átigazolási időszak: az egyesületnek nincsen sok pénze komoly erősítésekre, új szerzeményekre azonban szinte biztosan szükség lesz, hiszen Kanu és Kamara is elutazik az Afrika-kupára. Nem csoda, hogy az eddig mellőzött walesi támadót, David Earnshaw-t nem engedi el Robson, noha a csatár már kétszer is benyújtotta átigazolási kérelmét.

Ami a kiszemelt focistákat illeti, eddig egy védővel és egy középpályással hozták kapcsolatba az egyesületet: a klub tesztelte a belga RSC Charleroi Burkina Fasó-i középhátvédjét, Mahamaddou Kerét, és érdeklődik a Luton Town trinidadi labdarúgója, Carlos Edwards iránt. Ezek nem olyan nevek, amelyeknek hallatán felcsillanna a drukkerek szeme, a fanatikusok inkább abban bíznak, hogy Gera sérüléséből felépülve azt nyújtja, amit az előző szezonban, ellenkező esetben a WBA-nak nagyon nehéz lesz megőriznie az élvonalbeli tagságát.