Vágólapra másolva!

1997: Edmundo hat gólt szerzett

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 11-én!

1997-ben ezen a napon brazil rekordot állított fel Edmundo, a Vasco da Gama csatára, amikor hat gólt szerzett egy bajnoki mérkőzésen. A bajnokság 14. fordulójában a Vasco az Uniao Sao Joao csapatát fogadta.

A mérkőzés esélyesei egyértelműen a hazaiak voltak, így a gyenge ellenfél és a biztos győzelem miatt mindössze 1313 néző látogatott ki a Sao Januário-stadionba, akik viszont nem csalódtak, hiszen a brazil bajnokság történetében azóta is egyedülálló produkció szemtanúi lehettek.

A fekete-fehérek rendkívül magabiztosan futballoztak, de közülük is kiemelkedett az akkor 26 esztendős Edmundo, mivel ő szerezte csapata mind a hat gólját! (A korábbi rekordot Reinaldo tartotta, aki egy mérkőzésen öt gólt szerzett.)

Talán Edmundo legsikeresebb éve volt az 1997-es esztendő, hiszen a Vasco decemberben a Palmeiras ellenében (egy döntetlenre végződött döntő után, jobb alapszakaszbeli teljesítményének köszönhetően) megnyerte a bajnokságot, a forrófejű csatár pedig 29 találattal a bajnokság gólkirálya és legjobb játékosa lett.

A pontvadászat történetében előtte senki sem szerzett egy idényben ennyi gólt, azóta is csak a Dimba (Goiás, 2003-ban) és Washington (Atlético Paranaense, 2004) hódította el a címet Edmundónál több találattal.