Vágólapra másolva!

1930: megkezdődött az első labdarúgó-vb

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 13-án!

1930-ban ezen a napon játszották az első világbajnokság nyitómérkőzését. A 75 esztendővel ezelőtt Uruguayban rendezett tornán két csoportban kezdődtek meg a küzdelmek, az A jelű négyesben Franciaország-Mexikó találkozót rendeztek, míg a D csoportban Egyesült Államok-Belgium összecsapásra került sor. Mindkét mérkőzést helyi idő szerint 15 órakor kezdték, de a hivatalos program szerint a franciák találkozója volt a sorozat első 90 perce. A világbajnokságnak a főváros három stadionja adott otthont, a történelmi meccset 3000 néző előtt a Pocitosban játszották.

Az edzőkettős (Raoul Caudron és Gaston Barreau) irányította franciák számítottak esélyesebbnek, kezdőcsapatuk az FC Sochaux, a Racing Club és a Red Star játékosaira épült, a pályára lépett tizenegyből csak a fiatal, 22 éves balszélső Marcel Langiller érkezett más klubból, a párizsi Cercle-től. A mexikóiakról nem sok mindent tudtak a korabeli sajtóforrások, nevezési listájukból azonban kiderült, hogy keretükben szerepel két testvérpár, a Gutiérrez és a Rosas fivérek, valamint szövetségi kapitányuk, a 48 esztendős Juan Luque de la Serralonga, alighanem a torna legidősebb résztvevője. (Nos, később kiderült, hogy a közép-amerikai mestertől csak egy korosabb szereplője volt a világbajnokságnak, a mérkőzés egyik partjelzője, a brazil Almeida Rego 49 évesen érkezett Uruguayba. Érdekesség, hogy a később ezüstérmet nyert argentinok szövetségi kapitánya, a 28 éves Juan José Tramutola volt.)

A francia-mexikói mérkőzés az európai csapat fölényével kezdődött, és 15 óra 19 perckor Lucien Laurent szerezte meg csapata vezető gólját, ami a világbajnokságok történetének első találata. Az FC Sochaux 23 éves, apró termetű csatára a 16-os sarkánál az ellenfél csapatkapitányát, a veterán 34 éves Rafael Garza Gutiérrezt kicselezett Langiller-től kapta a labdát középen, átjátszotta a rátámadó Alfredo Sánchezt és Manuel Rosast, majd mintegy kilenc méterről lőtt Óscar Bonfiglio kapujába.

Közvetlenül a szünet előtt még az előkészítő Langiller és egy másik sochaux-i csatár, André Maschinot is bevette a mexikóiak kapuját. (A franciák kapusa, Alexis Thépot a 24. percben megsérült, így onnantól kezdve Augustin Chantrel állt őrt a háló előtt, de a közép-amerikaiak így sem boldogultak ellenfelükkel.). A mexikóiak a második játékrészben Juan Carreno révén csak szépíteni tudtak, de a lefújás előtt három perccel Maschinot ismét betalált, kialakítva a 4-1-es végeredményt.

Eredmény:
Franciaország - Mexikó 4-1 (3-0)
Montevideo, Pocitos-stadion, 3000 néző
v.: Lombardi (uruguayi)
Franciaország: Thépot - Capelle, Mattler, Chantrel, Pinel, Villaplane, Libérati, Delfour, Maschinot, L. Laurent, Langiller. Szövetségi kapitány: Caudron és Barreau.
Mexikó: Bonfiglio - R. Gutiérrez, M. Rosas, Amezcúa, Sánchez, F. Rosas, López, Ruíz, Mejía, Carreno, Pérez. Szövetségi kapitány: Luque de la Serralonga.
gól: L. Laurent (19.), Langiller (40.), Maschinot (43., 87.), illetve Carreno (70.).

Dévényi Zoltán