Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt május 26-án!

1977-ben ezen a napon született Luca Toni, a Palermo olasz válogatott támadója. Első klubja a Modena FC volt, amelynek színeiben már az 1994-95-ös szezonban bemutatkozott. A harmadik vonalban hét mérkőzésen lépett pályára, és két gólt szerzett. A következő idényben már 25 alkalommal szerepelt, és góljainak száma hárommal növelkedett.

Egy évre rá a Serie B-ben is bemutatkozhatott, mégpedig az Empoliban, és ott három mérkőzés is elég volt a gólszerzéshez a számára. Az 1997-98-as szezonban ennek ellenére megint a C1-ben játszott, a Fiorenzuolában, ahol azonban nem találta góllövő cipőjét, mindössze két találatig jutott. Ezt követően megint csapatot váltott, a Lodigiani játékosa lett, és ezen gárda színeiben több gólt szerzett, mint teljes addigi karrierje alatt összesen: 15 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját.

Jó teljesítményének jutalmaként feljebb léphetett egy osztállyal, és a fenti eredményességet a Serie B-ben is megtartotta, hiszen a Trevisóban is 15 gólig jutott. 2000-ben a Vicenza hívta soraiba, a két esztendővel korábban KEK-negyeddöntős klubnál már stabil csapattag volt, 31 találkozón kilencszer volt eredményes. Egycsapásra kapós lett a talján futballpiacon, s immár nem alacsonyabb osztályú gárdák versengtek érte.

A hórihorgas Luca (193 cm, 88 kg) a Brescia ajánlatára bólintott rá, az északolasz egyesületben két szezont töltött el (28/13, 16/2), a másodikban több sérülés is hátráltatta. 2003-ban a másodosztályú Palermo klubrekordért, hatmillió euróért vásárolta meg, a szicíliai egyletnél nagyon fontos szerepet szántak a csatárnak.

A Chievótól átcsábított Eugenio Corinivel kulcsszerepet vállalt a klub feljutásából (45/30, Serie B-bajnok, gólkirály), majd az élvonalban is csapata erőssége és legeredményesebb játékosa volt. A rózsaszín klubszínéről elhíresült csapatból bekerült Marcello Lippi válogatottjába is, a Serie A-ban pedig 34 mérkőzésen 18 gólt szerzett.