Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt március 18-án!

1964-ben ezen a napon három mérkőzést játszottak a Kupagyőztesek Európa Kupájának negyeddöntőjében. A csapatok a forduló visszavágóit vívták 41 esztendővel ezelőtt, sőt az MTK és a török Fenerbahce SK már harmadik alkalommal találkozott egymással. A budapesti 2-0 után a kék-fehérek Isztambulban 3-1-re veszítettek, s mivel akkoriban még nem számított az idegenben szerzett több gól, harmadik mérkőzésre volt szükség. A semleges helyszínen, Rómában játszott 90 perc során a kék-fehérek Kuti hajrában szerzett találatával diadalmaskodtak.

A forduló slágerösszecsapására ugyanazon a napon került sor, Lisszabonban a Sporting CP fogadta a Manchester Unitedet. A hazaiak elég kilátástalan helyzetben várták az angol csapat vendégjátékát, hiszen a manchesteri összecsapáson nagy részben Dennis Law mesterhármasának köszönhetően 4-1-es vereséget szenvedtek.

A MU remek erőkből állt az idő tájt is (Charlton, Law, Best, Crerand, Foulkes, Herd), az előző körben éppen a címvédő Tottenham Hotspurt verte ki, így a lisszaboni stadionba kilátogató 50 000 néző maximum egy szép búcsúban reménykedhetett. (A Sporting az előző körben a ciprusi APOEL Nicosiát búcsúztatta, 18-1-es összesítéssel.)

Nem telt el 15 perc a kezdő sípszót követően, s máris elmúlt a pesszimizmus, hiszen a Sporting Osvaldo Silva duplájának köszönhetően (a remek szélső Manchesterben is eredményes volt) 2-0-ra vezetett. Az angol védelem rettentően bizonytalanul futballozott, a zöld-fehérek lendületes támadójátéka ellen nem volt orvossága.

Rögtön a szünet után Géo is bevette Gaskell kapuját, majd az 52. percben Morais találata, majd két minutával később Osvaldo Silva gólja ugrasztotta talpra a José Alvalade stadion extázisban tomboló publikumát. Szűk egy óra játék után máris 5-0 volt a Sporting javára, pedig az előző körben a ciprusiaknak két mérkőzésen hét gólt vágott félelmetes középcsatár, Mascarenhas csak előkészítőként jeleskedett a hazai találatoknál.

A MU játékosai a hátralévő fél órában sem tudtak magukhoz térni a sokkból, a portugálok pedig inkább a közönség szórakoztatására helyezték a hangsúlyt, így az eredmény nem változott, a Sporting CP 6-4-es összesítéssel jutott az elődöntőbe.