Vágólapra másolva!
Az időjárás miatt csak két mérkőzést tudtak lejátszani az osztrák bajnokság tavaszi nyitófordulójában, így aztán csak a kiesés ellen küzdő csapatok léptek pályára - köztük a szebb napokat megélt Sturm Graz és SV Salzburg. A skótoknál a bajnokság harmadik Old Firm-derbijét rendezték meg, amelyen a Rangers idegenben tudta begyűjteni a három pontot, és ezzel meglépett riválisától, a Celtictől. A franciáknál viszont döntetlent hozott a hét vége rangadója, és a saját meccsét megnyerő Olympique Marseille így feljöhetett a második helyre.

Az Olympique Marseille volt a nagy győztese, az AS Monaco pedig a nagy vesztese a Ligue 1 hét végi fordulójának - pedig az utóbbi gárda ki sem kapott. A nagyhercegség együttesének a kezéből azonban az utolsó percben kicsúszott a győzelem a Lyon elleni rangadón, és ezzel nem tudott feljebb léni a negyedik helyről, míg az OM a Bastia ellen megszerzett három pontnak köszönhetően egészen a második pozícióig feljött.

A forduló rögtön szuperrangadóval kezdődött, hiszen a két, még a BL-ben érintett francia gárda, a listavezető Olympique Lyon és a játéknap előtt negyedik AS Monaco már pénteken találkozott egymással. Didier Deschamps gárdájának számára csak a győzelem számított elfogadható eredménynek, hiszen csak ez esetben maradt volna komoly esélyük arra, hogy utolérjék a Lyon, és a mérkőzés ennek megfelelően is kezdődött: a hazaiak részéről Emmanuel Adebayor már az első percben helyzetbe került, ám elrúgta a labdát a kapu előtt.

A vendégek az első félidő nagyobb részében csak a védekezéssel törődtek, nem erőltették meg különösebben magukat, de még így is vezetést szerezhettek volna, ha a játékvezető megadja a jogosnak tűnő tizenegyest Patrice Evra kezezéséért. A bíró azonban továbbot intett, és a sípmester a második félidőben is főszerepbe került.

Az ellenfelét megütő monacói középpályásnak, az argentin Lucas Bernardinak ugyanis még csak sárga lapot sem adott, és ezt követően elszabadultak az indulatok: pár percen belül többször is tumultuózus jelenetek játszódtak le, amelyek során a bíró több sárga lapot is kiosztott.

Majd a Lyon focistájának, Mickael Essiennek egy pirosat is adott - a ghánai labdarúgó kétségtelenül Mohammed Kallon felé ütött, de a hazai csatár úgy rogyott a földre, mintha telibe találták volna, amiról szó sem volt. Az emberelőnyben a Monaco gőzerővel támadott, Deschamps mester további két csatárt küldött pályára, de a Lyon remekül védekezett.

Hat perccel a rendes játékidő letelte előtt aztán a hazaiak csapatkapitánya, a középhátvéd Juan Rodriguez, aki korábban sohasem volt eredményes a Ligue 1-ben, pazar mozdulattal a hálóba lőtte Maicon beadását, és úgy tűnt, hogy ezzel eldőlt a három pont sorsa. A hajrában azonban Juninho Pernambucano szabadrúgását a vendégek fiatal cserejátékosa, Jérome Clement a kapuba csúsztatta, és így a Monaco csak egy pontot szerzett.

Márpedig ez azt jelentette, hogy a nagyhercegség csapata maradt a negyedik helyen, hiszen az egy ponttal előtte álló Olympique Marseille másnap begyűjtötte a három pontot a Bastia otthonában. A kiesés ellen küzdő korzikaiak, soraikban a veterán Christian Karembeu-vel és Stéphane Zianival, végigtámadták a meccset, ám képtelenek voltak bevenni Fabien Barthez kapuját, míg a Marseille a második félidőben egy gyorsan elvégzett szabadrúgást követően Benoit Pedretti távoli bombájával megszerezte a vezetést, és nem adta ki a kezükből az előnyt.

Az OM ezzel feljött a második helyre, de vasárnap visszaeshetett volna a dobogó harmadik fokára, hiszen a fordulót megelőzően előtte álló Lille OSC csak ekkor lépett pályára. A szezon meglepetéscsapata, amely még az UEFA-kupában is érdekelt, a középmezőnyben található FC Metz otthonába látogatott, és eleinte úgy tűnt, hogy megszerezheti a győzelmet, hiszen a szlovén Milenko Acimovic találatával gyorsan megszerezte a vezetést.

A második félidőben azonban a vendégek teljesítményén egyre jobban érezni lehetett a hétközi kupameccs okozta fáradtságot, és a Metznek sikerült egalizálnia, ami azt eredményezte, hogy a Lille nem tudta visszaelőzni az OM-et, amely a szezon során először került ilyen előkelő pozícióba.

A PSG hosszabbításban jutott tovább a kupában/sport/focivilag/20050214nembirt.html?pIdx=1