Vágólapra másolva!
A Premier League-ben sereghajtó West Bromwich Albion edzője, Bryan Robson mérges lett Lothar Matthäusra, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya ugyanis ígérete ellenére nem cserélte le Gera Zoltánt a cardiffi Wales-Magyarország (2-0) barátságos mérkőzés szünetében.

A Wales ellen szerdán 2-0-ra elveszített barátságos találkozón a WBA kulcsjátékosának számító Gera végig a pályán volt, noha az angol együttes menedzsere, Bryan Robson a mérkőzés előtt egyeztetett Lothar Matthäusszal arról, hogy a játékos csak egy félidőt fog a pályán tölteni. A mieink német kapitánya természetesen beleegyezett az "ultimátumba", miszerint 45 percet fog csak játszani az egykori ferencvárosi futballista, ám a cardiffi találkozó szünetében, 0-0-s állásnál nem cserélt a német szakember. A második játékrészben - amelyben két gólt is szereztek a hazaiak - öt cserét is végrehajtott Matthäus, Gera, a csapatkapitány azonban a 90 perc után mezt cserélhetett angliai csapattársával, Earnshaw-val.

A Premiershipben 20. helyezett, ám nem teljesen kilátástalan helyzetben lévő WBA-mester, az egykoron kiváló futballista Bryan Robson már azt sem értette, hogy Gerának Birminghamből miért kell egy edzés miatt Magyarországra utaznia, majd visszarepülnie a szigetországba.

"A múlt héten beszéltem Lothar Matthäusszal, mégpedig azért, mert hallottam, hogy Gerának Budapestre kell utaznia vasárnap csak azért, hogy egy tréningen részt vegyen, majd kedden már vissza is jöjjön. Lothar azzal érvelt, hogy Zoltán a válogatott csapatkapitánya, ezért mindenképpen a társaival kell lennie a meccs előtti napokon, s azt is leszögezte, hogy a játékost csak 45 percig fogja játszatni Wales ellen. Nos, szeretném tudni az okát, miért játszott Gera végül 90 percet, amikor én elmondtam a kapitánynak: a játékos egy héten belül három nehéz meccsen is túl van, és emiatt a fáradtság jelei mutatkoznak nála" - mondta Bryan Robson a Sky Sportsnak.

"Rendkívül irritáló egy menedzser számára, ha előre megbeszéli a részleteket a szövetségi kapitánnyal, aki pedig az ígéretét megszegi, s nem csak egy félideig játszatja a klub futballistáját. Megvolt az egyezség, így elvárható lett volna, hogy mindkét fél be is tartsa azt."

A Wales-Magyarország mérkőzés előtt egyébként kérdéses volt, hogy van-e egyáltalán értelme Gera Zoltán pályára lépésének, a március végi Bulgária elleni vb-selejtezőn ugyanis eltiltása miatt bizonyosan nem léphet pályára a technikás támadó középpályás. Matthäus a Szaúd-Arábia elleni döntetlen után azonban úgy döntött, Gerát a kezdőbe jelöli, hiszen - mint elmondta - ezúttal fontosnak tartja az eredményességet. Hogy ki játszik majd Bulgária ellen Gera Zoltán "helyén", azt most talán még Matthäus sem tudja...