Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt február 10-én!

1946-ban ezen a napon fejeződött be a Copa América, a dél-amerikai kontinens válogatottjainak bajnoksága. A gondosan el(ő)készített sorsolásnak köszönhetően az utolsó összecsapást a címvédő Argentína, és az előző évben ezüstérmet nyert Brazília vívta.

Az akkor még körmérkőzéses formában lebonyolított sorozat első mérkőzését január 12-én játszották a házigazdák (a torna valamennyi mérkőzését az argentin fővárosban, Buenos Airesben rendezték), akik egy hónappal és négy mérkőzéssel később már nyolc ponttal rendelkeztek, a rivális brazilok pedig hetet gyűjtöttek, így adott volt a képlet az utolsó 90 perc előtt: a selecaónak győznie kell az aranyéremért.

A River Plate stadionjában, a Monumentalban zsúfolt lelátók, 80 000 néző előtt az alábbi összeállításban kezdtek a csapatok: Argentína: Vacca - Salomón, Sobrero, Fonda, Strembel, Pescia, De la Mata, Pedernera, Méndez, Labruna, Loustau. Brazília: Luíz Borracha - Domingos da Guia, Norival, Zezé Procópio, Danilo, Jaime de Almeida, Tesourinha, Zizinho, Heleno, Jair, Chico.

Akik azt hiszik, hogy akkoriban még simulékony modorú, kifinomult úriemberek űzték ezt a sportágat, a fair-play maximális figyelembevételével, azoknak a találkozó első félórája óriási csalódást jelentene, mivel a felek aprólékosan, módszeresen hozzáfogtak egymás fizikai megsemmisítéséhez.

Az uruguayi Valentini játékvezető a 30. percben csak páros kiállítással tudta - átmenetileg -megfékezni a játékosokat, a hazaiaktól Vicente de la Mata, a braziloktól Chico részére ért végérvényesen véget a derbi. A többieknek csak átmenetileg, hiszen a játék több mint órán keresztül szünetelt, ennyi idő szükségeltetett ahhoz, hogy a küzdők lecsillapodjanak, a szurkolók nézőhőz illő módon viselkedjenek.

Guillermo Stábilének, az argentin szövetségi kapitánynak kényszerű cseréket is végre kellett hajtania, a két megsérült Racing-játékost, José Salomónt és León Strembelt José Marante és Saúl Ongaro váltotta. A folytatásban a hazaiak kezdtek el előbb a játékkal foglalkozni, középcsatáruk Norberto Méndez a 38. és az 55. percben is bevette a brazil kaput.

A vendégek is cseréltek, de azon a napon csatáraik nem boldogultak az argentin védőkkel, a torna korábbi találkozóin öt gólt szerzett Zizinhót le is cserélte Flávio Costa, de sem a helyére állt (az előző évi Copán öt gólt vágott) Ademir, sem a két év alatt kilenc találatot jegyzett Heleno nem tudott a hálóba találni. Argentína 2-0-s győzelmével otthon tartott a trófeát, nyolcadszor került Dél-Amerika futballtrónjára.

A torna végeredménye: 1. Argentína 10 pont, 2. Brazília 7, 3. Paraguay 5, 4. Uruguay 4, 5. Chile 4, 6. Bolívia 0.