Vágólapra másolva!
A nyári változások után eleinte úgy tűnt, hogy a Paris Saint-Germain jó úton halad afelé, hogy az Olympique Lyon első számú vetélytársa legyen a Ligue 1-ben, de elég volt egy kisebb hullámvölgy ahhoz, hogy ismét konfliktusok alakuljanak ki az együttes háza táján, néhány korábbi alapember ugyanis nehezen viseli el, ha kihagyják őket a kezdők közül.

A 2004-ben megszerzett második helyhez képest az előző idényben a Paris-SG pocsékul teljesített, hiszen mindössze a kilencedik helyen zárta a pontvadászatot.

Menet közben edzőcsere is történt az egyesületnél, a bosnyák Vahid Halilhodzsicot az a Laurent Fournier váltotta, aki korábban az amatőrcsapat mestere volt, de a klub elnökét, Francois Graille-t még ez a népszerű döntés sem mentette meg a közönség haragjától: a szurkolók a bajnokság végén egy emberként tüntettek a sportvezető ellen, aki végül lemondott posztjáról, a helyére pedig Pierre Blayau került.

Az új elnök első lépésként meghosszabbította Fournier szerződését, és a nyári átigazolási piacon is igyekezett a szakvezető minden kívánságát teljesíteni, nem sajnálva a pénzt az új labdarúgókért. Az AC Milantól hazacsábított Vikash Dhorasoo 3,2 millió euróba került, az FC Bruges-tól megvett cseh védő, David Rozehnal hárommilliót kóstált, a párizsiak részéről valósággal megváltóként kezelt Bonaventure Kalou vételára pedig 8,5 millió eurót tett ki.

Az erősítések sora azonban ezzel nem ért véget, hiszen a fővárosi együttes szemet vetett két uruguayi játékosra is, és a párizsiak augusztusban be is jelentették, hogy megszerezték a Penarol két válogatottját, a csatár Carlos Buenót és a középpályás Cristián Rodríguezt, mégpedig teljesen ingyen, mivel az idén egyetlen mérkőzést sem játszottak a montevideói gárda színeiben, így szabadon igazolhatóak voltak.

A Penarolnál azonban másként értékelték az ügyet, bizonyítékuk volt rá, hogy márpedig mind Bueno, mind Rodríguez szerepelt 2005-ben az uruguayi egyesület színeiben, éppen ezért a párizsiaknak fizetniük kell. Az ügy a FIFA elé került, a két labdarúgó játékjogát pedig felfüggesztették, és csak a minap kapták vissza a licencüket, miután a nemzetközi szövetség a PSG-nek adott igazat: bár a két uruguayi valóban játszott az idén tétmeccsen a Penarolban, de ezek még a tavalyi évről elhalasztott találkozók voltak, így a párizsiak tényleg ingyen igazolhatták le őket.

Rodríguez mindenesetre eddig még nem mutatkozott be a párizsiaknál, és Buenót is csak kétszer cserélték be. Eleinte azonban úgy tűnt, hogy Fournier-t egyáltalán nem zavarja, hogy nem számíthat a két uruguayira, mert a mester fejében hamar kialakult az ideális kezdő tizenegy, és ettől csak a legszükségesebb esetekben, sérülés vagy eltiltás miatt szeretett volna eltérni.

A klasszikus 4-4-2-es hadrendet alkalmazva a PSG összeállítása az első négy fordulóban egyáltalán nem változott, a négy találkozó közül hármat meg is nyert a csapat, és vezette a mezőnyt. A Letizi - B. Mendy, Rozehnal, Yepes, Armand - E. Cissé, M'Bami, Dhorasoo, Rothen - B. Kalou, Pauleta tizenegy azonban azóta csak két alkalommal, a 12. és a 13. fordulóban állt össze, ugyanakkor Fournier sokáig nem módosított a taktikán, csak egy-egy embert cserélt ki más játékossal.

Persze miért is változtatott volna, hiszen az együttes jól szerepelt, és bár a bajnoki címvédő Olympique Lyon hamar elhúzott a mezőnytől, a PSG tartotta magát a második pozícióban, amelynek megőrzése maximálisan megfelelt volna az előzetes elvárásoknak. A későbbiekben azonban egyre romlott a gárda teljesítménye, az ősi rivális Olympique Marseille elleni vereség különösen fájó volt a szurkolók számára, akik elsősorban Dhorasoót találták meg kritikájukkal.

A középpályás maga is elismerte, hogy nem megy úgy neki a játék, ahogyan szeretné, ugyanakkor hozzátette: ehhez az is hozzájárul, hogy edzője rendre változtatja feladatkörét. Ebben csak az az érdekes, hogy a France Football statisztikái szerint egyetlen találkozó kivételével Dhorasoo mindig ugyanazon a poszton, a két csatár mögött futballozott...A 15. fordulóig legalábbis ez volt a helyzet, két egymást követő, szerzett gól nélküli 90 perc után azonban Fournier változtatásra szánta el magát, és két korábbi alapemberét, Kalout és Modeste M'Bamit is kihagyta a csapatból.

A balhátvéd Sylvain Armand-t előrevezényelte a középpályára, a balbekk az addig jobbhátvédet játszott Bruno Mendy lett, az ő helyén Stéphane Pichot szerepelt, elöl csak Pauleta, az így kialakult 4-5-1-es rendszerben a jobb oldalon pedig Fabrice Pancrate játszott. A Girondins Bordeaux elleni idegenbeli összecsapáson ez a húzás bejött, a PSG pedig visszaszerezte a második helyet, hogy egy héttel később el is veszítse, miután az RC Lenstól 4-3-ra kikapott hazai pályán!

Kalou és M'Bami ekkor megint kimaradt, és az elefántcsontparti támadó máris jelezte, hogy elégedetlen a helyzetével, véleménye szerint jogtalanul hagyta ki őt a mester, mert semmivel sem játszott rosszabbul, mint a többiek... A Lyon elleni rangadón aztán Kalou visszakerült a kezdők közé, de a PSG megint kikapott, és így 17 forduló után már csak a hatodik.