Vágólapra másolva!
A szakadó eső ellenére több mint százezer tisztelője kísérte utolsó útjára George Bestet, a Manchester United legendás labdarúgóját, aki múlt pénteken, 59 éves korában hunyt el.

A Belfastban, az egykori futballzseni szülővárosában rendezett temetés miatt az összes szombatra kiírt, északír bajnoki összecsapást elhalasztották. A kormány átvállalta a gyászszertartás átszámítva 300 ezer eurós költségét, és félárbocra engedte a parlament zászlóit, noha ez a "kiváltság" eddig csak a királyi család tagjait illette meg.

A BBC által élőben közvetített ceremónia - amelyen részt vett Sir Alex Ferguson MU-vezetőedző, Sven-Göran Eriksson angol szövetségi kapitány és Sir Bobby Charlton is - a Cregagh negyedbeli szülőháznál kezdődött, majd a menet öt kilométert megtéve jutott el a parlament stormonti épületében felállított ravatalig. Az 1968-ban Aranylabdával kitüntetett sztár koporsóját egykori csapattársai, rokonai és barátai vitték, mögötte apja, fia és négy testvére haladt. A gyászolók virággal díszítették fel a házakat, kerítéseket, buszmegállókat és útelzáró kordonokat is. Bestet ezután a Roselawn temetőbe szállították, ahol 1978-ban elhunyt édesanyja mellett helyezték végső nyugalomra.

A Vörös Ördögök korábbi sztárja - aki a klub színeiben 465 mérkőzésen 180 gólt szerzett - október elsején megfázással került kórházba, ahol azonban az állapota egy vesegyulladás és belső vérzés következtében nagyon leromlott, pár napig életveszélyben is volt. Ezután hazamehetett, ám másfél hete ismét súlyosbodott az állapota, ezért újra kórházba szállították, ahonnan már nem tért haza. Best alkoholfüggő volt, 2002-ben még májátültetéssel sikerült megmenteni az életét.