Vágólapra másolva!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kéri Bozóky Imrét, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a szombati MTK-Újpest (0-2) élvonalbeli mérkőzésen tapasztalt rasszista, antiszemita megnyilvánulások ügyében.

A Mazsihisz hangsúlyozza: "nem feladatunk annak elbírálása, hogy milyen szankciók lennének helyesek és arányosak a történtekkel kapcsolatban. A leglényegesebbnek azt tartjuk, hogy jelzésértékű legyen a döntés, amely bizonyítja, hogy az élet minden területén mindenki következetesen fellép a rasszista, antiszemita megnyilvánulással szemben."

A Mazsihisz szerint a "Magyar Köztársaság jelenlegi törvényei szerint eltérően az európai országok többségétől az ilyen megnyilvánulások nem valósítanak meg bűncselekményt, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az eset következmények nélkül maradhat."

"Meggyőződésünk, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség az ország lakosságának túlnyomó többségével egyetértve elítéli az ilyen megnyilvánulásokat és mindent megtesz azok visszaszorítása érdekében. Egy olyan nagy múltú labdarúgó kultúrával rendelkező ország, mint Magyarország, amely aspirál az Európa-bajnokság megrendezésére is, nem engedheti meg magának, hogy következmények nélkül maradjon akár egyetlen egy ilyen eset is, mert ez az esetek megismétlődéséhez és eldurvulásához vezet." Ezért a Mazsihisz kéri Bozóky Imrét, hogy "az ügyet tárgyalja meg, és tegye meg a szükséges intézkedéseket."

A Hidegkuti-stadionban rendezett találkozót a lila-fehér szurkolók rendszeresen antiszemita rigmusokkal zavarták meg, többek között a következőket skandálták: "mocskos zsidók", "vár a gázkamra".

Az Újpest vizsgálatot indított az ügyben, a Nemzeti Sporthivatal és a Magyar Labdarúgó Liga is elítélte a történteket. Ábrahám Attila NSH-elnök felkérte Bozóky Imrét, hogy rendeljen el szigorú vizsgálatot.