Vágólapra másolva!
Nürnbergben meglehetősen optimistán várták az új szezont, elvégre a csapat újoncként meg tudott ragadni a Bundesligában (végül a 14. helyet szerezte meg), és a nyáron az egyesület alaposan megerősítette a keretét, miközben a legnagyobb ászt, a gólkirály Marek Mintált is sikerült megtartani. Ehhez képest 13 forduló után az együttes kiesőhelyen áll a bajnokságban, és már edzőt is cserélt, Wolfgang Wolf utódját azonban csak nagyon nehezen sikerült megtalálni.

Az 1. FC Nürnberg a kilencvenes évek nagy részét az első és a második vonal között ingázva élte át, így aztán nem meglepő, hogy a tavaly nyári, újbóli feljutást követően a biztos bennmaradás volt a cél a csapat előtt.

Mindezt sikerült is végrehajtani, sőt, a klub szurkolóinak alapjában véve egyetlen pillanatig sem kellett izgulniuk a kiesés miatt, a gárda végig a középmezőnyben versenyzett, és csak a hajrában csúszott vissza a 14. pozícióba, ami még így is az elmúlt évtized legjobb eredménye volt a nürnbergiek számára. Arról nem is beszélve, hogy a szlovák légiós, Marek Mintál gólkirályi címet szerzett, amire korábban nem volt példa az egyesület történetében.

Sokan tartottak is attól, hogy a gólerős focistát majd elcsábítják Nürnbergből, azonban a középpályás a maradás mellett döntött, és a vezetőség igyekezett tovább erősíteni az együttest. Ennek szellemében érkezett a Franken-stadionba a tunéziai válogatott Adel Csedli és Dzsavar Mnari, a cseh válogatott Jan Polák, az argentin Horácio Pinola és az orosz Ivan Szaenko - többségük védekező típusú játékos volt, ami érthető, elvégre a Nürnbergnél több gólt az előző idényben csak a három kiesett együttes kapott.

Az optimizmus azonban nem tartott sokáig, hiszen rögtön az első fordulóban az együttes beleszaladt egy háromgólos vereségbe Hamburgban, és a következő mérkőzéseken sem nagyon sikerült javítani. Hét forduló után még mindig nyeretlen volt a csapat, és mindössze három döntetlen állt a neve mögött, ráadásul az új szerzemények többsége csalódást okozott. Csupán Polákról és Pinoláról mondható el, hogy rendszeresen pályára lépnének, a többiek rövid időn belül kikoptak a gárdából.

Arról nem is beszélve, hogy némelyikükkel magatartásbeli problémák is voltak: Csedlit és Szaenkót Wolf rövid időre a tartalékok közé száműzte, de nem csak ők kaptak büntetést, hanem még Maik Wagefeld, Robert Vittek és Samuel Slovak is. Egy hét elteltével aztán visszatérhettek az első csapathoz , Slovak kivételével, akivel a klub azonnali hatállyal szerződést bontott.

Azonban a kemény kéz taktikája sem hozta meg a várt eredményt, mert bár a nyolcadik fordulóban az 1. FC Köln ellen végre sikerült megszerezni az első győzelmet, de ezt három újabb vereség követte, ráadásul nem is kis fiaskók: ezen a három találkozón a csapat összesen 13 gólt kapott, míg az első nyolc fordulóban "mindössze" 11-szer került a hálójába a labda. Az egyesület elnöke, Michael Roth eleinte még váltig állította, hogy megbízik Wolfban, azonban az FSV Mainz elleni összecsapás szünetében már azt nyilatkozta: "Sohasem mondtam, hogy az edző a téli szünetig maradna". Mindez jelezte, hogy a szakvezető napjai, mi több percei meg vannak számlálva, hiszen a mérkőzés után ki is rúgták.

Megkezdődött tehát az új edző felkutatása, és ez a vártnál sokkal nehezebben ment. Az egyesület sportigazgatója, Martin Bader kijelentette, hogy nem fogják elkapkodni a dolgot, de arra valószínűleg ő sem számított, hogy majd mindegyik jelölttől nemleges választ kap. Az első kandidánst, a magyar válogatott szövetségi kapitányát, Lothar Matthäust ugyan inkább a szurkolók tiltakozása miatt "felejtette el" az igazgató, még ha Matthäus igyekezett is másként beállítani a helyzetet, de a többiek önszántukból mondtak nemet.

Peter Neururer például a VfB Stuttgart elleni bajnoki (amelyen az ideiglenesen kinevezett Dieter Lieberwirth ült a kispadon) szünetében döntött úgy, hogy nem fogadja el a klub ajánlatát, állítólag az első félidőben nyújtott pocsék teljesítmény alapján döntött így, és erről e-mailben értesítette Badert! A nemrégiben a szerb Partizan Beogradhoz kinevezett Jürgen Röber szerződésében benne volt ugyan az a kitétel, hogy egy német ajánlat kedvéért bármikor felbonthatja kontraktusát, de a tréner szerint a Partizanban rejlő lehetőségek túl nagyok ahhoz, hogy a Nürnberg kedvéért hazatérjen.

Röber nemleges válasza után csak úgy röpködtek a nevek a német sajtóban, kapcsolatba hozták a nürnbergiekkel többek között Werner Lorantot, Eduard Geyert, Lorenz-Günther Köstnert, Ralf Loosét és Kjetil Rekdalt, de végül egyikük sem lett a klub edzője. Ezt a pozíciót a szezon végéig ugyanis Hans Meyer fogja betölteni, akit Bader még a Hertha BSC-nél eltöltött időszakából ismert. Meyer a 2003-2004-es szezonban mentette meg a berlinieket a kieséstől, és ezt követően hivatalosan befejezte edzői karrierjét, azonban most sikerült őt visszacsábítani a kispadra.