Vágólapra másolva!
A Bayern München szurkolóinak látszólag nincsen okuk az aggodalomra: csapatuk 12 forduló után vezeti a Bundesligát, a Bajnokok Ligájában is minden esélye megvan a továbbjutásra, és német kupában is ott van a legjobb 32 között. Ennek ellenére az igazán előrelátó drukkerek kicsit félve tekintenek a jövőbe, a jelenlegi keretből ugyanis 11 focistának lejár a szerződése a nyáron, köztük olyan kulcsembereké, mint Oliver Kahn, Michael Ballack, Sebastian Deisler vagy Zé Roberto.

Amióta a Bosman-szabály életbe lépett, az egyesületek szinte paranoiásan vigyáznak arra, hogy kellő időben szerződést hosszabbítsanak sztárjaikkal, nehogy aztán úgy veszítsék el őket, hogy egyetlen eurót sem kapnak értük. Az Arsenal FC francia támadójának, Thierry Henrynak csak 2007-ben, vagyis másfél év múlva jár le a kontraktusa, az Ágyúsok azonban most szeretnék, ha új szerződést írna alá, és valósággal meg vannak rémülve attól, hogy a világklasszis esetleg csak januárban óhajt tárgyalni ez ügyben. Vagy említhetnénk a Liverpool FC esetét még 2004-ből, amikor is a Vörösök inkább viszonylag olcsón elengedték Michael Owent a Real Madridhoz, mivel egy évvel később már nem kérhettek volna érte semmit sem. A Bayern München vezetősége azonban sokkal higgadtabban áll a kérdéshez: hiába jár le a szezon végén 11 futballistának is a kontraktusa, a bajorok egyelőre csak kettő játékosnak adtak új szerződési ajánlatot, és a többiekkel csak később tárgyalnak.

Pedig a fent említett, pont egy csapatra való labdarúgó között igazi klasszisok is vannak. A lejáró szerződésű játékosok a következők: Oliver Kahn, Bernd Dreher, Willy Sagnol, Bixente Lizarazu, Mehmet Scholl, Zé Roberto, Michael Ballack, Jens Jeremies, Sebastian Deisler és Roque Santa Cruz. Pár hete még az angol középpályás, Owen Hargreaves is beleillett volna ebbe a sorba, hiszen eredeti kontraktusa neki is 2006-ig volt érvényes, de a klub vezetősége vele már megegyezett: a válogatott labdarúgó 2010-ig kötelezte el magát az egyesülethez. Elmondása szerint a döntés nem volt nehéz: "Uli Hoeness és Karl-Heinz Rumanigge bízott a képességeimben, és biztos vagyok benne, hogy sikeres éveknek nézek elébe a Bayernnel. Remek szurkolótáborunk van, a miénk a világ legszebb stadionja, a csapat pedig képes arra, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját" - nyilatkozta.

Rajta kívül még két futballistával kezdte meg a tárgyalásokat a Bayern vezérkara, mégpedig azzal a kettővel, akik jelenleg talán a legjobb formában vannak, és akik a legkapósabbak lehetnek a nemzetközi játékospiacon: Willy Sagnollal és Michael Ballackkal. A francia jobbhátvéd az utóbbi időben kiválóan és rendkívül megbízhatóan futballozik, ebben a szezonban még csak egy bajnokit hagyott ki, a többit végigjátszotta. A Bayern ajánlatára december elejéig kell válaszolnia, de egyáltalán nem biztos, hogy igent fog mondani: a hírek szerint ügynöke, Stéphane Courbis (a neves francia edző, Rolland Courbis fia) már tárgyalt a francia bajnokcsapattal, az Olympique Lyonnal, és az AC Milan is érdeklődik a jobbhátvéd iránt, aki a rossonerók szerint a kiöregedőben lévő Cafú utódja lehetne a milánói csapat védelmének jobb oldalán.

Még komplikáltabb a helyzet Ballack esetében, aki a Bayern szerződésajánlata szerint a Bundesliga legjobban fizetett futballistája lehetne a jövő évtől - már ha elfogadja a klub által kínáltakat. A joggal a világ egyik legjobb középpályásának tartott futballista tavaly nyáron közel volt ahhoz, hogy az FC Barcelonába igazoljon, de végül a maradás mellett döntött, elsősorban a közelgő világbajnokság miatt, a vébé után azonban valószínűleg sokkal könnyebb lenne számára a beilleszkedés külföldön. Érdeklődőben nincsen hiány: Ballackot kapcsolatba hozták már a Manchester Uniteddel, a Juventusszal és az FC Internazionaléval is, maga a focista pedig elmondta, hogy egyelőre nem döntött - neki is a hónap végéig kell válaszolnia.

A Bayernnél látszólag nincsenek kétségbeesve az ügy miatt, a klub elnöke, Franz Beckenbauer például kijelentette: "Ballack távozása nem jelentené az egyesület végét, mint ahogyan akkor sem történt katasztrófa, amikor Gerd Müller elhagyta a Bayernt", míg a tréner, Felix Magath szerint ha a csapatkapitány elhagyja a gárdát, az remek lehetőséget jelent majd például Deislernek. Már ha ő sem távozik: tudniillik a korábban pszichológiai problémákkal küszködött labdarúgónak is lejár a szerződése a nyáron, és vele még csak nem is kezdték el a tárgyalásokat.

Mint ahogyan a "levegőben lóg" a fontosabb csapattagok közül Zé Roberto, Kahn és Santa Cruz sorsa is. Utóbbi nemrég összeszedett súlyos sérülése valamelyest árnyalja a helyzetet, és neki valószínűleg rövid távú szerződést fognak ajánlani, de Zé Roberto vagy Kahn esetében minden bizonytalan. A kapust Japánból csábítják, és a brazil focistának is vannak ajánlatai (elsősorban Spanyolországból), pedig az ő pótlásukat nehéz lenne megoldani. Ami a többieket illeti, Lizarazu mostanában többet sérült, mint egészséges, Jeremies vagy Dreher távozása sem rendítené meg a csapatot, Scholl pedig olyan őskövületnek számít a Bayernnél, hogy valószínűleg csak a visszavonulásakor távozik majd az egyesülettől.