Vágólapra másolva!
A francia pontvadászatban a legfőbb beszédtémát a listavezető Olympique Lyon veretlensége, a Girondins Bordeaux jó szereplése vagy a Paris Saint-Germain küzdelme az élcsoportba kerülésért jelenti, és e mellett szinte elsikkad, hogy van egy csapat, amely immár 12 mérkőzés óta veretlennek mondhatja magát. Az RC Lens azonban hiába kapott ki utoljára az első fordulóban, sorozatban hét döntetlent ért el, és így "csak" a kilencedik helyen állt 14 forduló után.

A lensi gárda az előző idényben pocsékul rajtolt, és a folytatás sem volt sokkal jobb, olyannyira, hogy januárra a kiesőzónába csúszott vissza a csapat. Mindennek következménye az edző, Joel Muller menesztése volt, akinek a helyére először ideiglenes jelleggel asszisztense, Francois Gillot került.

Az új szakvezető kissé nagyobb versenyhelyzetet teremtett a keretben, megszüntette a bérelt helyeket a kezdő tizenegyben, és ennek eredményeképpen az együttes megindult felfelé a tabellán - olyannyira, hogy végül a hetedik pozícióban zárta a pontvadászatot, vagyis egy hellyel előrébb, mint az előző idényben. Mindennek jutalma szerződéshosszabbítás volt, Gillot májusban további három évre aláírt az egyesülethez, és a szakmai stábja (amelynek tagjai között találjuk a klub korábbi játékosát, Eric Sikorát is) is új kontraktust kapott kézhez.

A játékoskeret kialakítására túl sok idő nem volt, hiszen az RC Lens elindult az UEFA-Intertotó-kupában, márpedig a klub elnöke, Gervais Martel mindenképpen szerette volna, hogy megnyerje a sorozatot a csapat, vagyis kiharcolja az UEFA-kupában való indulás jogát.

Ennek megfelelően túlságosan nem is változott a keret: csak két játékos ment el, akik közül az AC Ajacciónak kölcsönadott Daouda Jabi az előző idényben mindössze három bajnokin szerepelt. A Stade Rennes-hez szerződött nigériai csatár, John Utaka ugyan alapembernek számított, a bajnokságban 12 alkalommal volt eredményes, de a bretonok által felajánlott hatmillió eurót vétek lett volna visszautasítani - legalábbis a Lens vezérkara szerint. Főleg, hogy ebből az összegből nemcsak Utaka utódját tudta megvenni a klub, hanem további erősítésre is futotta.

A csatársorba egy másik afrikai futballista, az elefántcsontparti Aruna Dindane érkezett a belga RSC Anderlechttől, méghozzá viszonylag olcsón: érte csak hárommillió eurót kellett átutalni, ami már csak azért is meglepő, mert a korábban a belga bajnokság legjobbjának is megválasztott támadóért az elmúlt években többek között az Olympique Lyon és a Paris Saint-Germain is bejelentkezett.

Lensban persze nem bánkódtak amiatt, hogy ilyen jó üzletet sikerült kötniük, hanem örültek, hogy az Utakáért kapott summából végleg meg tudják szerezni azt az Alou Diarrát a Liverpool FC-től, aki az előző idényben kölcsönben már náluk szerepelt, és maximálisan elégedettek voltak a teljesítményével.

Ezzel nemcsak a Lensnál voltak így, hiszen Raymond Domenech többször is meghívta Diarrát a francia nagyválogatottba. Fentiek mellett további két labdarúgó érkezett a csapathoz: az AC Ajaccio jobb oldali középpályása, Yohan Demont ingyen, míg a tunéziai Espérance Tunis válogatott labdarúgója, Isszam Dzsema másfél millió euróba került.

A csapatnak már július másodikán pályára kellett lépnie az UEFA-Intertotó-kupában, ahol a lengyel Lech Poznan ellen kettős győzelemmel ment tovább, majd a horvát Varteks Varazdin sem jelentett komoly akadályt. Az elődöntőben a VfL Wolfsburg, a fináléban pedig a román CFR Cluj volt az ellenfél, de elsősorban a hazai pályán elért győzelmeknek köszönhetően mindkét együttest sikerült felülmúlni, és máris az UEFA-kupa selejtezőjében találta magát a gárda.

Menet közben a francia pontvadászat is megkezdődött, ahol ugyan az első fordulóban az FC Nantes-tól vereséget szenvedett a Sang et Or, de ezt három győzelem követte, amelyek közül az utolsó az AJ Auxerre elleni 7-0-s diadal volt. Akkor a harmadik helyen állt a csapat, és a következő hét bajnokin egyszer sem kapott ki, mégis visszaesett a 11. pozícióba - mivel mind a hét összecsapáson döntetlenre végzett. Az UEFA-kupában ugyan a lengyel Groclin Grodzisk kiverésével bejutottak a csoportkörbe a piros-sárgák, de ott a nyitányon idegenben 4-0-ra kikaptak a Steaua Bucurestitől, ami után Gillot érdekes kirohanást intézett a sajtó képviselői előtt.

Az edző ugyanis kifejtette, hogy mostantól kezdve egyáltalán nem érdekli őt az UEFA-kupa, mert a nemzetközi szereplés csak kárára van a gárdának: olyan szűk játékoskerettel dolgozik ugyanis, amely nem bírja a kettős terhelést. Szavaiban van némi igazság, a Lens ugyanis eddig a szezon során mindössze 18 labdarúgót vetett be a Ligue 1-ben, ami a legkevesebb a francia élvonalban - ráadásul e 18 játékos között három olyan is van, aki csak két találkozón lépett pályára.

A kapus Charles Itandje, a középhátvéd Adama Coulibaly és a középpályás Jussié mindegyik összecsapáson kezdő volt, míg Jérome Leroy, Diarra, Benoit Assou-Ekotto, Salif Keita, Demont és Dindane csak egyszer maradt ki. A Toulouse FC ellen mindenesetre a hét döntetlen után végre ismét sikerült nyernie a gárdának, de az előrelépéshez a döntetlenek helyett újabb győzelmekre van szükség.