Vágólapra másolva!
Két év börtönbüntetésre - amelyet négy évre felfüggesztett - százezer forint pénzbüntetésre, 600 forint okozott kár,  23182 forint bűnügyi költség és 7000 forint illeték megfizetésére ítélte a Soproni Városi Bíróság a korábbi Matáv FC Sopron volt (a Pécs jelenlegi) labdarúgóját Balaskó Ivánt.

Két ügyet tárgyalt kedden a Soproni Városi Bíróságon dr. Kánics Éva tanácsa. Az elsőben a soproni orvos, dr. H. I. ellen büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás volt a vád, Balaskó Iván ellen pedig az erre való felbujtás. Az orvos már a nyomozás során beismerte tettét, s bűnösnek vallotta magát.

A labdarúgó márciusi ittas vezetéses balesete után az őt segítségül hívó játékos helyett ő adta az első vérmintát a rendőröknek. Tettével nem a hatóság félrevezetése, hanem a labdarúgónak való segítségnyújtás volt a célja. Azoktól, akiket megtévesztett bíróság előtt is elnézést kért az egyébként Sopronban köztiszteletben álló orvos.

A felbujtás bűntettében a futballista ártatlannak vallotta magát. Segítséget azért kért az orvostól, mert pár héttel az eset előtt a csapat akkori edzője, Pintér Attila figyelmeztette: szedje össze magát. Attól félt: ha kiderül az ittas vezetés, meneszti a szigorú edző, azt szerette volna, hogy a klubnál csak magáról a balesetről tudjanak...

Ezt követően a nyári, a videotékában történt erőszakos közösülés kísérletét tárgyalták. A futballista szerint a lány próbálta őt rávenni a szeretkezésre, de Balaskó ellökte magától. A lány szerint viszont az alkohol hatása alatt álló labdarúgó erőszakoskodott, leszaggatta láncát, s ruháját. Miután a lány védekezése közben nekiütődött a feje egy polcnak, Balaskó abbahagyta a támadást. Kihallgattak két hölgyet, akik a vitatott eset alatt a tékában vásároltak, illetve az üzlet tulajdonosát.

A hölgyek tolakodónak minősítették Balaskó viselkedését. A tulajdonos alkalmazottja telefonhívására érkezett a boltba, s onnan hívta ki a rendőrséget. Mint mondta: nehéz helyzetben volt, mert alkalmazottja megbízható, szavahihető, s a mai napig az eset hatása alatt áll. Mivel a futballista törzsvendég volt az üzletben, a tulajdonos szinte baráti kapcsolatban volt vele.

Balaskó az ítélethozatal előtt ártatlannak vallotta magát s felmentését kérte. Mindezeket meghallgatva hozta meg döntését a bíróság. Az orvos elfogadta a rá vonatkozó ítéletet, Balaskó ügyvédje viszont bejelentette: felmentésért fellebbez!