Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága hétfőn és kedden Máltán ülésezik: a mostani tanácskozás legfőbb napirendi pontja a 2012-es kontinenstornára pályázók körének a szűkítése. Ebben a kérdésben keddre várható a testület döntése.

"A szűkítés előtt nekünk már nincs tennivalónk, azaz itt a helyszínen már nem lehet lobbizni különböző prezentációk keretében" - mondta Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, aki már a szigetországban tartózkodik. "A végrehajtó bizottság a már korábban elkészült írásos beszámolók, helyzetértékelések alapján hozza meg döntését, amelyet mi valószínűleg kedden kora délután ismerünk majd meg."

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnöke szerint a honi futballnak rengeteget jelentene, ha a keddi határozat után a magyar-horvát kandidálás továbbra is versenyben maradna a rendezési jogért.

"A magyar labdarúgás egyik nagy gondja a pillanatnyi infrastruktúra, ezen rengeteget javítana egy sikeres pályázat, de már az is előrelépést eredményezhet, ha a vb ülése számunkra kedvező döntést hoz és bekerülünk az első háromba" - mondta Kisteleki. "Valami biztosan megmozdulna, ha maradna esély a rendezési jog megszerzésére."

A liga elnöke nem vállalkozott esélylatolgatásra. "Nem ismerem a pályázati feltételeket, azt sem tudom, hogy a döntéshozók milyen szempontok alapján állapítják meg a végső sorrendet, ezért meggondolatlanság lenne részemről az esélyekről nyilatkozni. Abban biztos vagyok, hogy a magyarok és a horvátok mindent megtettek a sikeres kandidálás érdekében."

A magyarok és a horvátok mellett Lengyelország Ukrajnával közösen kandidál a hét év múlva sorra kerülő eseményre, ezenkívül Olaszország, Görögország és Törökország várja a keddi határozatot.

A szűkítés után az UEFA jövő decemberben jelöli ki a 2012-es Eb helyszínét.