Vágólapra másolva!
Magyar Hírlap - Burkovits Ferenc

Hosszú sérülése és újbóli operációja után tegnap már a West Bromwich Albion első csapatának keretével edzett Gera Zoltán. A magyar futballista, ha minden jól megy, a jövő hét végén, a West Ham United ellen pályára lép.

- Teljesen meggyógyult a kétszer is operált kézfeje?
- A kezem már igen, ám az utóbbi időben a hasfalammal voltak problémáim. De most már az is rendbe jött, a gondos terápiának köszönhetően tegnap már a többiekkel edzettem. Viszont nagyon sokat hagytam ki, még nem vagyok olyan fizikai állapotban, hogy a hétvégi bajnokin játszani tudjak. Úgy tervezzük, mármint Bryan Robson edző és én, hogy a jövő heti londoni meccsen már ismét pályára lépek.

- Nyilván tud róla, hogy milyen cirkusz volt a válogatottnál sérülése miatt. Lothar Matthäus szövetségi kapitány nehezményezte is, hogy miért nem jött haza.
- Nézze, én addig még soha nem mondtam le a válogatottságot. És most is örömmel játszottam volna a Bulgária és Horvátország elleni vb-selejtezőn, de az egészségem mégiscsak fontosabb. Angol orvosi vélemények szerint ha akkor erőltettem volna a játékot, az árthatott volna a további pályafutásomnak. Ezt pedig, azt hiszem, mindenki megérti, hogy nem kockáztathattam.

- A válogatott nem jutott ki a vb-re, és itthon Lothar Matthäus megítélése alaposan megosztja a szakmát és a közvéleményt. Önnek mint a válogatott csapatkapitányának mi a véleménye?
- Az, hogy Lothar Matthäus szerződtetése nagyon jó húzás volt a szövetség vezetőitől. De nem azért mondom ezt, mert én magam személy szerint is sokat köszönhetek neki. Úgy gondolom, hogy az egész magyar labdarúgás nyert az ő jelenlétével. A labdarúgásban is meg kell fizetni a márkaneveket. Szerintem nem is lehet kérdéses, hogy meg kell hosszabbítani Matthäus szerződését. Nem rajta múlt, hogy a válogatott nem lesz ott 2006-ban a németországi világbajnokságon.

- Annak idején, még a Ferencváros játékosaként indított egy internetes honlapot. Most a West Bromwich játékosa, és újra üzenhetnek önnek, még autogramot is kérhetnek. Hogy jött az ötlet?
- Már korábban én is gondoltam rá, de a menedzsereim intézték. Így könnyebb mindenkinek a helyzete, mert szerencsére sok magyar srácon kívül itt, Angliában is kérnek autogramot, meg kíváncsiak, hogy mi történik velem. Az elérhetőségem: www.origo.hu/gerazoltan.

- Mikor láthatjuk itthon?
- November közepén két hét szünet lesz az angol bajnokságban a világbajnoki pótselejtezők miatt. Úgy tudom, hogy a magyar szövetség is szeretne lekötni erre az időpontra valamilyen mérkőzést. Ha a szövetségi kapitány meghív, akkor természetesen ott leszek. De ha mégsem lesz meccs, akkor nem megyek, hiszen a klubedzések miatt nem lesz időm.