Vágólapra másolva!
Október 23-án ünnepli hatvanötödik születésnapját minden idők egyik legismertebb és sokak szerint legjobb labdarúgója, a sportág egyetlen háromszoros világbajnoka, a brazil Pelé.

Edson Arantes do Nascimento néven született 1940. október 23-án Minas Gerais állam egy kisvárosában. Apja, Joao Ramos do Nascimento Dodinho néven a Fluminense játékosa volt, de egy sérülés miatt korán vissza kellett vonulnia. A kis Edson három testvérével nagy szegénységben nőtt fel, első keresetét cipőtisztító fiúként tette zsebre, labda helyett grépfrút gyümölccsel vagy papírral kitömött zoknival játszott.

Tehetségére 11 éves korában figyeltek fel, Pelé ("művészneve" semmit sem jelent) 15 évesen lett a Santos csapatának igazolt játékosa. Első gólját 1956. szeptember 7-én szerezte. (A vesztes csapat kapusa később maga is híres lett, lévén az első hálóőr, akinek Pelé gólt rúgott.) Pelé már első bajnoki mérkőzésén négyszer volt eredményes, a következő évben gólkirály lett, és meghívták a brazil válogatottba. A címeres mezt 1957. július 7-én öltötte fel először Argentína ellen - a meccset ugyan elvesztették 2-1-re, de a brazil gólt Pelé lőtte.

Az 1958-as svédországi világbajnokság legnagyobb felfedezettje a "Fekete Gyöngyszem" volt. A brazil csapat harmadik mérkőzésén a Szovjetunió ellen mutatkozott be, és azonnal elkápráztatta a közönséget. A franciák ellen mesterhármast ért el, a döntőben két gólt lőtt a svédeknek, s ma is ő a világbajnokságok történetének legfiatalabb gólszerzője. 1962-ben a chilei világbajnokságon ugyan már az első mérkőzésen eredményes volt, ám rögtön utána megsérült. Helyén Amarildo játszott tovább, de a világbajnoki aranyérmet Pelé is átvehette. (A győzelem után a brazil kormány hivatalosan nemzeti kincsnek nyilvánította, hogy megakadályozzák külföldre szerződését.)

Harmadik világbajnokságán, 1966-ban Angliában szintén korán megsérült, nélküle a brazil csapat a legjobb nyolc közé sem jutott be. Pelé negyedik világbajnokságán vigasztalódott: végig remekül játszva vezére volt a csapatnak, a 4-1-re megnyert döntőben egy gólt lőtt az olaszoknak.

Pelé összesen 1363 mérkőzésen lépett pályára és 1281 (más számítások szerint 1284) gólt szerzett, mérkőzésenkénti gólátlaga 0,93 volt. 111 (szigorúbb elvek szerint 92) válogatottsága során 97 (77) alkalommal talált a hálóba. 1958-ban állította fel a Sao Pauló-i bajnokság gólrekordját, amikor egy szezonban 139 gólt lőtt.

Forrás: EPA

Egy mérkőzésen a legtöbbször - nyolc alkalommal - 1964-ben a Botafogo ellen volt eredményes. Pályafutása ezredik gólját 1969. november 19-én, büntetőből szerezte a Vasco da Gama ellen, és a mérkőzést csak hosszú szünet után lehetett folytatni, a lelátókon akkora ünneplés tört ki.

Sajnálatos módon pályafutásának egyik legszebb góljáról nem készült felvétel, de mégis látható: egy háromdimenziós animációkra specializálódott cég rekonstruálta azt a 12 másodpercet, amikor 1959. augusztus 2-án a brazil FC Santos akkor 19 éves sztárja a Juventus négy védőjét is átjátszotta, ráadásul úgy, hogy a labda nem esett le a földre, majd a bámulatos cselsorozatot megkoronázva elegánsan a kapuba fejelt.

Sokak véleménye szerint bármilyen poszton megállta volna a helyét, amire bizonyság, hogy 1964-ben egy találkozón három gólja után őt állította az edző a kiállított kapus helyére. Pelé nemhogy gólt nem kapott, de két nagyszerű védést is bemutatott.

Utolsó válogatott meccsét 1971-ben a Maracana-stadionban játszotta, a 200 ezres közönség síri csöndben figyelte, amint 10-es számú mezét egy tízéves kisfiúnak adja át. A Santostól 1974-ben vett búcsút, ezután három évig - a világ akkoriban legjobban fizetett sportolójaként - a New York Cosmos csapatát erősítette.

A csatár visszavonulása után sikeres üzletember lett, emellett kitartóan népszerűsítette a labdarúgást világszerte. 1994-től négy évig hazája sportminisztere volt, de végül a politikusokban csalódva, keserű szájízzel távozott.

Pelé még ma is határtalan népszerűségnek örvend. 1966-ban szobrot kapott hazájában, ötvenedik születésnapja nemzeti ünnepnek számított. 1970-ben Nigériában a polgárháborús felek 48 órás tűzszünetet kötöttek, hogy megnézhessék Pelé bemutató mérkőzését a fővárosban. Sao Paulóban egyszer ki akarták rabolni, de amikor a rabló felismerte a legendás játékost, elnézést kért és elszaladt.

Pelé 1979-ben tizenhárom év után elvált feleségétől, három gyermeke anyjától, meglehetősen különös körülmények között: felesége ügyvédei az argentínai világbajnokságról hazatérő sztárral a repülőtéren, az autogramkérők közé vegyülve íratták alá a válási kérelmet. Pelé ezután diszkrét magányát modellekkel és szépségkirálynőkkel osztotta meg, majd 1992 januárjában egy nála húsz évvel fiatalabb orvosnőt vezetett oltár elé. Egy évvel később már negyedik gyermekét köszönthette, igaz, nem tiszta szívvel.

Az "újszülött" lányról ugyanis 29 évesen egy genetikai vizsgálat bizonyította be, hogy Pelé egy korábbi félrelépésének gyümölcse. A futballista őt sosem ismerte el lányának, nem úgy a családba 2002-ben, 32 évesen került újabb lányát, aki egy brazíliavárosi szerelmi kalandjából született. Mivel időközben törvényes nejétől ikrei is születtek, a futballcsillag összesen hétszeres apa.

Pelé volt az első labdarúgó, akit 1970-ben az év sportolójává választottak, ő az első sportember, akit az UNESCO tiszteletbeli nagykövetévé nevezett ki, és 2000-ben ő lett a NOB által rendezett választáson az évszázad sportolója, annak ellenére, hogy az első öt között egyedüliként soha nem vett részt ötkarikás játékokon.

Pelé nemcsak a sportban tehetséges. Siker lett saját kezűleg írott emlékirata, több dokumentumfilmben és játékfilmben szerepelt, több dalt komponált, sőt teljes egészében ő szerezte a Pelé című 1977-es dokumentumfilm zenéjét.