Vágólapra másolva!
Jacques Santini már megélt egyet s mást edzői pályafutása során, elég csak a francia válogatott kispadján eltöltött időszakra gondolni, de valószínűleg pályafutása legnehezebb feladatát vállalta el, amikor elfogadta az AJ Auxerre ajánlatát. A klubnál ugyanis egy élő legendát kellett pótolnia, de a jelek szerint a volt szövetségi kapitány viszonylag jól teljesít - elvégre a csapat 11 forduló után a negyedik helyen állt, igaz, az UEFA-kupából már kiesett.

Guy Roux neve az elmúlt évtizedekben összeforrott az AJ Auxerre-ével, hiszen az óriási tekintélynek örvendő szakember összesen 44 éven keresztül irányította az egyesületet (ez alighanem világrekordnak számít), és ez idő alatt a francia negyedosztályból az élvonalba vezette a klubot, sőt bajnokot és élcsapatot faragott belőle, miközben klasszisok egész sorát nevelte ki.

Az egyesület híres lett kiváló utánpótlásáról, és arról, hogy Roux-nak köszönhetően mások által alig ismert focistákat tudott megszerezni potom pénzért a kiterjedt megfigyelőhálózatnak köszönhetően, hogy aztán a sztárrá vált labdarúgókat jó pénzért adja el, biztosítva a klub fennmaradását. Roux egyszer már felállt a kispadról 2000 nyarán, de miután távollétében a csapat majdnem kiesett az élvonalból, inkább visszatért a gárda élére.

A francia edzői kar doyenje az előző szezonban a nyolcadik helyet szerezte meg az együttessel, és elhódította a francia kupát - a döntőt követően pedig általános elképedésre bejelentette, hogy véglegesen befejezi edzői pályafutását. Utódját viszonylag hamar sikerült megtalálnia a szintén elismert Jacques Santini személyében, de azzal mindenki tisztában volt, hogy az új szakvezetőnek elképesztően nehéz dolga lesz.

A játékoskeret mindenesetre csak minimális változáson ment keresztül a nyáron, hiszen ezúttal "csak" két alapember távozott a klubtól, ráadásul egyikük távozási szándéka már fél éve ismert volt: a finn középpályás, Teemu Tainio szerződése ugyanis a végéhez közelített, így az északi játékos már januárban megegyezett az angol Tottenham Hotspurrel. A másik távozó kiléte sem okozott nagy meglepetést, hiszen a kupadöntőn győztes gólt szerzett Bonaventure Kalou iránt nagy volt az érdeklődés, és az AJA végül 8,5 millió eurót zsebelhetett be érte a Paris Saint-Germaintől.

E két labdarúgón kívül csak olyanok köszöntek el az Abbé-Deschamps stadiontól, akik még kiegészítő embernek sem nagyon számítottak, vagyis Santininek alapvetően nem kellett új csapatot építenie - főleg, hogy az új szerzemények száma sem volt jelentős. A legfontosabb igazolás a középpályára érkezett dán Thomas Kahlenberg volt, akit a Bröndby IF-től vettek meg a franciák, és négyéves szerződést kötöttek a válogatott játékossal - őt még Roux nézte ki tavasszal.

Rajta kívül érkezett még a tunéziai Etoile du Sahel guineai középhátvédje, Omar Kaalabane, és ezzel véget is ért a szerzemények listája. Ezzel együtt sem lehet azonban azt mondani, hogy nem viselte Santini kézjegyét magán a gárda rögtön az első fordulótól kezdve, hiszen az új szakvezető alaposan átalakította a csapat hadrendjét: míg Roux általában a 4-5-1-es szisztémában játszatta az Auxerre-t, addig Santini a 4-4-2 híve, így aztán az AJA ezt a taktikát alkalmazta rögtön az első játéknaptól kezdve.

Mindez nagyon jól jött a gárda csatárainak, hiszen az előző idényben Kanga Akale, Benjani Mwaruwari és Luigi Pieroni küzdött az egyetlen előretolt ék posztjáért, most viszont egyszerre ketten is pályán lehettek. A három csatár túl sokáig azonban nem örülhetett, mert Santini pár fordulóval a bajnoki rajt után még egy támadót igazolt: az Auxerre kölcsönvette az Olympique Marseille futballistáját, Pegguy Luyindulát.

Őt a szakvezető jól ismerte a még az Olympique Lyonnál eltöltött időszakából, vagyis nem zsákbamacskát vett Luyindula személyében, aki rögtön be is került a kezdők közé, és egyre jobban kezdi meghálálni a bizalmat, elvégre már három gólnál jár. De az átigazolási időszak utolsó napjaiban még két focista érkezett, mindketten a középpályára: a magyar Vadócz Krisztiánt a Budapest Honvédtől vették meg, míg Mathieu Bersont az Aston Villa adta kölcsön.

Kettejük közül eddig csak Berson lépett pályára, Vadócz még csupán a tartalékok között kapott játéklehetőséget. Egy másik jelentős változás Roux idejéhez képest, hogy Santini sokkal bátrabban cserél. A korábbi időszakban az Auxerre futballistái megszokhatták, hogy csak a legritkább esetben kell lejönniük a pályáról - Roux-nál gyakran előfordult, hogy a kezdőtizenegy végigjátszotta a találkozót, Santininél eddig erre nem volt példa.