Vágólapra másolva!
Focirégész című sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátumhoz kapcsolódó, legemlékezetesebb futballeseményeket. Nézzük, mi történt október 19-én!

1921-ben ezen a napon született Hörneforsban Gunnar Nordahl, minden idők legeredményesebb svéd csatára. A Degerforsban kezdett el futballozni, majd az IFK Norrköping mezében már komoly sikereket könyvelhetett el, négyszer is svéd bajnokságot nyert, négyszer volt gólkirály is (először még a DIF játékosaként).

Egyik legemlékezetesebb bajnoki mérkőzésén hét gólt szerzett a Landskrona BoIS ellen! Hazája válogatottjában először 1945-ben szerepelt, három évvel később pedig már olimpiai bajnokságot nyert, ő volt a torna gólkirálya. Testvérei közül Bertil és Knut is felhúzhatta a címeres mezt, a negyvenes évek végén több mérkőzésen is játszott együtt a három fivér. A nemzetközi siker, valamint a svéd bajnokságban 172 mérkőzésen szerzett 149 gól jó ajánlólevélnek bizonyult ahhoz, hogy a skandináv csatárt 1949. január 22-én szerződtesse az AC Milan.

Az olasz klubban Nordahl hamar meghatározó játékos lett, két honfitársával, Gunnar Grennel és Nils Liedholmmal alkotott triója (Gre-No-Li) az idő tájt a Serie A legjobb hármasát jelentette. Olaszországi szerződése válogatott pályafutásának végét jelentette, többet nem húzta magát a háromkoronás mezt. A svéd szurkolók bánatára így csupán 33 mérkőzésen erősítette a nemzeti csapatot, ez idő alatt szerzett 43 gólja alighanem világrekord az eredményesség tekintetében!

(A labdarúgás történetének nemzeti színekben legeredményesebb 100 játékosa közül, rajta kívül csak öten, Kocsis Sándor, az angol Vivian Woodward, a nyugatnémet Gerd Müller, a dán Poul Nielsen és honfitársa, Sven Rydell szereztek több gólt, mint amennyi mérkőzésen játszottak.)

Milánóban viszont istenítették döntése miatt, hiszen így minden energiáját klubjára fordíthatta, teljesítménye pedig szenzációs volt: nyolc év alatt ötször lett a Serie A gólkirálya! Piros-fekete színekben 210 bajnoki gólt szerzett. 1956-ban fordított hátat Lombardiának, két évet még az AS Romában is lehúzott, majd befejezte játékos-pályafutását. 1995. szeptember 15-én hunyt el.