Vágólapra másolva!
A Partizan-drukkerek bojkottja miatt szokatlanul nyugodtan zajlott let a belgrádi örökrangagó, amely a hazai pályán szereplő Crvena Zvezda győzelmét hozta. A franciáknál a Marseille több mint három év után tudta legyőzni a PSG-t - immár Fabien Barthezzel a kapuban, míg Görögorzágban az Olympiakosz öt győztes találkozó után szenvedett vereséget.

Az Olympique Lyon nagy köszönhetet mondhat a francia bajnokság másik "olimpikus" együttesének, az Olympique Marseille-nek, hiszen azzal, hogy az OM legyőzte a PSG-t, a lyoniak hétpontos előnyre tettek szert a tabellán. A marseille-iek viszont abban bíznak, hogy ez a diadal végre lendületbe hozza a csapatot, amely még így is csak a hetedik helyen áll.

A kilencvenes évek óta a Paris Saint-Germain-Olympique Marseille mérkőzés számít a francia bajnokság legnagyobb rangadójának. Míg a hazaiaknál ezen a meccsen tért vissza a pályára a hosszú eltiltását letöltő Fabien Barthez (a kopasz kapust fél évre meszelték el, amiért leköpött egy bírót), addig a PSG nem számíthatott első számú gólvágójára, a portugál Pauletára, így aztán a vendégek csupán egy csatárral kezdték a találkozót - ráadásul ez az elefántcsontparti Bonaventure Kalou volt, aki inkább amolyan árnyékékként érzi jól magát. Tovább fokozta a két klub közötti feszültséget Lorik Cana ügye: az albán középpályás augusztus végén a PSG-ből igazolt az OM-be, és a focista azza vádolta volt klubját, hogy meg akarta akadályozni távozását, míg a párizsiak szerint a játékos apja megfenyegette a fővárosiak vezetőségi tagjait. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a Marseille 2002 áprilisa óta nem tudott nyerni a PSG ellen, akkor elképzelhetjük, hogy a Vélodrome stadionban milyen hangulat uralkodott a meccs kezdetekor.

Az 58 ezer fanatikus azt láthatta, hogy az OM ugyan fölényben van, de túl sok helyzetet nem tud kialakítani, mintha a hazaiak túlságosan is tartottak volna a PSG kontráitól. A második félidő elején a vendégek kétszer is cseréltek, de a játék képe nem változott, sőt, a 72. percben az OM lehozta egyik csatárát, az argentin Christian Giménezt, akit egy középpályás váltott Samir Nasri személyében. Végül mégis ez bizonyult döntő húzásnak, mert a fiatal focista szöglete után Cana fejelt a hálóba, és ez a gól elég volt a hazaiaknak a győzelemhez.

Lyonban valószínűleg legalább annyira örültek ennek az eredménynek, mint Marseille-ben, elvégre az OL így hétpontnyira meglépett az üldözőktől a tabellán. A listavezető ugyanis ha nagy küzdelemben is, de megnyerte a maga meccsét az Ajaccio ellen, és így továbbra is veretlennek mondhatja magát. A korzikaiak korábban sohasem szereztek pontot a Lyon vendégeként, de most nem álltak messze ettől, mivel a hazaiak hátsó alakzata meglepően indiszponált volt, Grégory Coupet kapussal az élen - igaz, az egyik gólt tizenegyesből kapta, a másikat pedig saját játékosa, Tiago helyezte a hálóba, vagyis a találatokról nem nagyon tehetett. A hazaiak támadórérszlegére viszont nem lehetett panasz, a régi receptet betartva sikerült egy góllal többet szerezniük, mint amennyit kaptak. A mindent eldöntő találatot Sylvain Wiltord érte el, akinek ez már a negyedik gólja volt az idény során - az előzőben összesen hármat ért el.