Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt október 16-án!

2001-ben ezen a napon játszották a Bajnokok Ligája negyedik fordulóját, a keddi nyolc mérkőzés után a Real Madrid játékosai lehettek a legboldogabbak, hiszen az RSC Anderlecht elleni 2-0-s győzelem után 12 ponttal vezettek az A csoportban, a hétpontos AS Roma, a két egységet gyűjtött brüsszeliek, valamint az egypontos Lokomotiv Moszkva előtt.

A spanyolok nem éppen kedvező előjelekkel utaztak el az Anderlecht elleni összecsapásra, hiszen hiába számít a királyi gárda az európai kupasorozatok történetének egyik legsikeresebb együttesének, Belgiumban még sohasem sikerült meccset nyernie, sőt, még gólt sem ért el Németalföldön. A madridiaknál visszakerült a csapatba a sérüléséből felépült Roberto Carlos, a kezdő tizenegyben szerepelt viszont a fiatal Pavón, akinek ez volt az első nemzetközi kupamérkőzése. A másik oldalon a szurkolók szokásukhoz híven Alin Stoicát hiányolták a gárdából, igaz, az apró termetű románt "igazoltan" hagyta ki a csapatból Aimé Anthuenis mester, hiszen a középpályás sérüléssel bajlódott.

A belgák mindenképpen szerették volna begyűjteni a három pontot, és ennek megfelelően támadólag léptek fel, ám a fiatal Pavón a rutinos Fernando Hierro pártfogásával remekül állta útját a hazai rohamoknak. A madridiaknak ezzel szemben nem kellett sok a gólhoz, és két, remekbe szabott találattal gyorsan lelohasztották a hazaiak támadó kedvét.

Különösen a második ment élményszámba, hiszen lábról lábra vándorolt a labda, mielőtt Steve McManaman a kapuba bombázta volna. A második félidőnek ezek után már nem volt sok jelentősége, legfeljebb annyi, hogy a Real újabb újoncot avatott Rubén González Rocha révén, aki Hierrót váltotta.

RSC Anderlecht - Real Madrid 0-2 (0-2)
Brüsszel, Constant vanden Stock-stadion
v.: Fisker (dán)
RSC Anderlecht: De Wilde - Crasson, Traoré, Ilics, Vanderhaeghe, Hasi, Baseggio (Szaid, 46.), Hendrickx, Jascsuk (Thompson, 79.), Mornar, Dindane
edző: Anthuenis
Real Madrid: César - Míchel Salgado, Pavón, Hierro (González Rocha, 60.), Roberto Carlos, Figo, Celades, Makelele, McManaman (Sávio, 70.), Raúl, Guti (Morientes, 77.).
edző: Del Bosque
gól: Raúl (19.), McManaman (35.).