Vágólapra másolva!
Kedden demokratikus választásokat tartottak Libériában, a délnyugat- afrikai ország a tizennégy évig tartó polgárháború 2003-as befejeződése óta először próbálta az urnák elé vinni a lakosságot. A belpolitikai helyzetre jellemző, hogy összesen 22 kandidáló akadt, közülük is messze kiemelkedik George Weah, a milliárdos futballsztár, aki tíz esztendővel azután, hogy begyűjtött minden létező elismerést a pályán nyújtott teljesítményével, a politikai színpadon is első lehet.

A libériai rádió információja szerint az előrejelzések Weah és a korábbi (26 évvel ezelőtti!) pénzügyminiszter, Ellen Johnson-Sirleaf versengését jelzik előre. Bármelyikük is nyer, történelmet ír: aranylabdás labdarúgó még nem töltött be miniszterelnöki posztot, mint ahogy arra sem volt példa, hogy afrikai államban nőt válasszanak meg elnöknek.

A szavazást felügyelő bizottság elnöke, Frances Johnson Morris elmondta, hivatalosan 1,35 millió ember szavazhat az országban, ennek megfelelően akadtak olyan helyek, ahol öt-hat órát is várakozni kellett, hogy leadhassák voksukat.

"Azoknál a szavazóhelyiségeknél, amelyeket személyesen látogattam meg, türelmet és barátságos környezetet tapasztaltam a lakosság részéről" - nyilatkozta az Frances Johnson Morris. A választásokat egyébként a hosszú ideje az országban állomásozó ENSZ-erők is felügyelik.

Hivatalosan legkorábban hétvégére, legkésőbb október 26-ra ígérik az eredményeket; amíg Európában akár egy éjszaka alatt képesek összeszámlálni a szavazatokat, addig Libériában 3-7 nap közé teszik a végleges eredmények közzétételét. Ami biztos: szerda esti állás szerint Weah a szavazatok 27,5 százalékát birtokolja, meglepetésre Joseph Korto a második (18,5), s Ellen Johnson-Sirleaf a harmadik (16,7) - ám addig a 3070 szavazóállomás közül mindössze 102-ben összesítettek.

Az elnöki pozíciót az első körben az nyerheti el, aki a szavazatok több mint 50 százalékát kapja. Ellenkező esetben a legjobb két jelölt novemberben még egyszer összeméri erejét.