Vágólapra másolva!
Népszabadság (2005. május 24.)

Egy üdítőipari világcég újdonsült "reklámfigurájaként" mutatták be tegnap idehaza Gera Zoltánt, a West Bromwich Albion magyar válogatott labdarúgóját. Az esemény egy filmszínházban zajlott, talán azért is, mert Gera gyors és feltűnő angliai karrierje nyomán nézünk, mint a moziban...

Ami biztos, a birminghami futballista egyáltalán "nem szállt el" magától. Roppant szerényen beszélt mindvégig, egyebek közt arról, hogy hiába került most egy "csapatba" a szintén "üdítőarc" Beckhammel vagy Ronaldinhóval, tudja, nagy távolság választja el a brit és a brazil világklasszistól. Hozzátette: "Ronaldinhóval szívesen találkoznék, hogy ellessek tőle néhány trükköt..." Erre egy kedves kollégánk azt tudakolta Gerától: "S kivel találkozna szívesebben Beckham és Jennifer Lopez közül?" A játékos egy pillanatig sem gondolkodott a válaszon: "Beckhammel. Tudják, feleségem van."

Első angliai évéről azt mondta: jobban sikerült a vártnál, de még nem hozott ki mindent magából, ami benne van. Odakinn azt vetítették előre, hogy két-három hónapba telik majd, amíg átveszi a Premier Liga ritmusát; ehhez képest kezdettől fogva játszott, és - legnagyobb ámulatára - hamarosan skandálni kezdte a nevét a West Brom szurkolótábora. Játékostársai szintén gyorsan befogadták, akárcsak a klub elnöke és Bryan Robson, az edző. "Mindez nagyon jólesett, és kiváltképp önbizalmat adott a vezetőség hízelgő véleménye. Az elnök és a tréner megtisztelő megállapításait többször is elolvastam az újságokban, de nemcsak azért, mert nem tudtam tökéletesen angolul, hanem azért is, mert elsőre nem hittem a szememnek." Ugyanígy vélekedett egy másik nagy elismerésről, nevezetesen, hogy a soccernet.com internetes portálon beszavazták a Premier Liga idei álomtizenegyébe: "Henrynak, Lampardnak és a többi sztárnak nyilvánvalóan helye van ebben az együttesben, de nekem? Ez bizony erősen kétséges."

Pályafutása folytatásával kapcsolatban megemlítette, hogy hiába lát a lapokban ilyen-olyan híreket az átigazolásáról, őt még senki sem kereste meg. "Márpedig nincs menedzserem, tehát csak velem tárgyalhat az, aki érdeklődik irántam. Illetőleg először a klubommal, mivel errefelé ezt hallatlanul komolyan veszik; az egyesületét megkerülve senki nem ülhet asztalhoz. Ha mégis megteszi, súlyos büntetéssel kell számolnia." Gera már csak azért sem hívja ki maga ellen a sorsot, mert - mint említette - nagyon sokat köszönhet a West Bromwichnak, amelyhez még egyéves szerződés köti. Egyébként megannyi embernek hálás, és korántsem csak Angliában: "Ahhoz, hogy abból a vékony fiúcskából, aki évekkel ezelőtt én voltam, angol első ligás labdarúgó lett, rengeteg segítségre volt szükségem. Nem is kísérlem meg felsorolni mindazoknak a nevét, akiknek ehhez közük van. De nem feledkezem meg egyikükről sem, mivel - Birmingham ide, sikerek oda - szeretnék megmaradni a hajdani pécsi vagy harkányi gyereknek."

Úgy fest, jól választott a márka: ahogyan Gera megnyilvánul, az valóban üdítő...