Vágólapra másolva!
Hetek (IX. évfolyam, 20. szám, 2005. május 20.) - Varga József

Az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság a "túlélés vasárnapjaként" aposztrofált utolsó fordulójában az év nagy részében sereghajtó West Bromwich Albion harcolta ki a bentmaradást, és ezzel a tettével sporttörténelmet írt. A Premier League 1993-as megalakulása óta - karácsonykor utolsó helyen tanyázó egyesület - mindig kiesett, Geráék most megtörték ezt a hagyományt.

A Bryan Robson által irányított gárda, az utolsó fordulót is a 20. helyről kezdte. Számukra csak a győzelem volt elfogadható, és hazai pályán a Porstmouth legyőzése egyáltalán nem tűnt lehetetlen feladatnak, viszont három pont begyűjtése semmit sem garantált. A kiesés ellen küzdő riválisaik közül a Norwich volt a legkedvezőbb helyzetben, hiszen pontelőnnyel várta a fordulót, de az idén bukdácsoló Fulham otthonában méretes zakót kapott (0-6), ezzel búcsúzott. Az 1978 óta a legmagasabb osztályban szereplő Southampton vezetett a Manchester ellen, de a nagyobb tudás előtt mégis meg kellett hajolniuk, így a Szentek is a másodosztályban folytatja.

A másik "magyar" csapat, a Crystal Palace a Norwich mögött állt egy ponttal a forduló előtt; a 82. percig vezettek is idegenben a Charlton Athletic ellen, a vendéglátók akkor szerzett egyenlítő gólja a kiesésüket jelentette.

A West Bromwich abban a tudatban lépett pályára, hogy ha a másik három párharcból a vetélytársak közül bárki győztesen hagyja el a pályát, akkor ők biztos búcsúznak. A 0-0-s első félidő után Gera közreműködésével született meg a vezető gól, a magyar középpályás beadása után Horsfield bombázott a kapuba. Zoli ekkor már törött kézzel játszott. Az első félidejében egy beívelésnél együtt ugrott fel Gera és a vendégek kapusa, Jamie Ashdown. A labdát a hálóőr szerezte meg, Gera a kapus alá került, aki véletlenül a támadó kezére lépett. A szurkolók kedvence ennek ellenére végigjátszotta a találkozót. A mérkőzés hajrájában a Baggies bebiztosította győzelmét. Horsfield sarkazása után Richardson is megadásra kényszerítette a "Pompey" kapusát.

A lefújás után a riválisok eredményeinek ismeretében a Hawthorns stadionban óriási ünneplés vette kezdetét, mivel a három pont megszerzésével az Albion a bentmaradást jelentő 17. helyre ugrott előre. A szurkolók leginkább Bryan Robson edzőt éltették. Az elismerésből kijutott Gerának is, aki egyedüliként a játékoskeretből valamennyi bajnoki mérkőzésen pályára lépett, és hat góljával s látványos gólpasszaival oroszlánrészt vállalt a túlélésért vívott harcban.

Az angol Match című futballhetilap összeállította a 2004-2005-ös Premier League-szezon legnagyobb felfedezetteinek listáját. A toplistára felkerült a West Brom magyar légiósa is. A szaklap leginkább trükkjeit és gyorsaságát dicséri, kiemeli, hogy hat gólt szerzett középpályásként. Szezonbeli teljesítményét pedig a "fantastic" jelzővel illeték.

A West Brom vezetősége ennek ellenére Ronnie Wallworkot választotta az év legjobb játékosának. A védő viszont nyilatkozatában Gera Zoltánt dicsérte: "Nagyon örülök ennek a díjnak. Fantasztikus szezon áll mögöttünk, főleg ahogyan tavasszal teljesítettünk. Azt hiszem, többen is megérdemelnék ezt az elismerést, főleg Gera Zoltán, aki legendává vált a klubnál, de említhetném akár Paul Robinson nevét is" - nyilatkozta a huszonnyolc éves játékos a klub honlapján. Az évadzáró vacsorán tartott díjátadáson a legtöbb gólt szerző játékosnak járó kitüntetést a 14 találatot számláló Robert Earnshaw kapta, míg az év legjobb fiatal játékosa Rob Elvins lett. A szezon legszebb góljának Paul Robinsonnak az Aston Villa elleni találkozón szerzett találatát jelölték meg.

A csapatkapitány Kevin Campbell - aki hajdanában az Arsenallal két bajnoki címet is ünnepelhetett - pályafutása legnagyobb eredményének tartja a birminghamiek bentmaradását, s kijelentette, hogy a csapat a következő bajnokságban nem fog ilyen nehéz helyzetbe kerülni, hogy csak az utolsó forduló dönt arról, hogy bent maradnak, vagy kiesnek.

Hogy ez megvalósuljon, Jeremy Peace elnök stabil első osztályú csapat kialakítását és öt új játékos leigazolását ígéri Bryan Robson vezetőedzőnek. A klub első embere terveiről a WBA hivatalos internetes oldalán beszélt. "Most, hogy a dolgok kicsit lecsendesedtek, és visszatérhetünk az üzleti ügyekhez, a figyelmünket az átigazolásokra összpontosítjuk - mondta az elnök. - Reméljük, hogy most a tavalyinál korábban lesz lehetőségünk minőségi játékosok szerződtetésére, 2004-ben ugyanis feljutó újoncként a sor végén álltunk. Azt mondtuk, hogy legfeljebb öt játékost leigazolunk, így aztán mindenki kitalálhatja, hány ember távozik majd."

A felvetés, hogy a távozók között lesz Gera is - bár a WBA mindent elkövet megtartásáért - már hónapok óta tartja magát. Az említett öt játékos megszerzése pénzbe kerül, és a sikeres szezon után a magyar középpályás piaci értéke a duplájára nőtt. A két nagy múltú angol egyesület, a Tottenham Hotspur és az Aston Villa pedig továbbra is fenntartja vételi szándékát.