Vágólapra másolva!
soccernet.com

A Thierry Henry - Wayne Rooney csatárpáros mögött, az irányító Frank Lampard mellett az angol bajnokság idei álomcsapatában a jobboldali középpályás Gera Zoltán - az egyik legnagyobb futballportál, a Soccernet összeállításában.

Még tíz hónap sem telt el, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya 2004. augusztus 4-én első ízben belépett a birminghami West Bromwich Albion edzőpályájának öltözőjébe, ahol a csapat akkori vezető edzője, Gary Megson mutatta be Gerát a csapattársaknak. Megson személyesen azt mondta a magyar játékosnak: két-három hónap lehet, amíg fel tudja majd venni az angol bajnokság ritmusát, addig ne aggódjon; ha nem, vagy csak ritkán jut játéklehetőséghez - ez nem a bizalomhiány jele lesz a részéről. Az első fordulóban az edző tartotta is a szavát, és a Blackburn ellen a 87. percben küldte pályára a Ferencvárostól másfél millió fontért igazolt játékost. A második meccsen már fél órát kapott Gera, majd a következő meccsen a Tottenham ellen már a kezdőben találta magát, és nem is tétlenkedett: a 3. percben betalált az angol válogatott kapusa, Paul Robinson hálójába.

Innen kezdve nem volt megállás, Gera Zoltán az Albion egyetlen játékosaként a szezon valamennyi bajnoki és kupamérkőzésén pályára lépett, összesen 42 találkozón. A végén aztán sikerült, amiről a birminghami klubnál közel húsz éve csak álmodtak: a csapat az 1986-os kiesést követően most először tudott nemcsak felkerülni, de meg is kapaszkodni az élvonalban. (Legutóbb 2003-ban az utolsó helyen, 18 ponttal lemaradva zárták a szezont.)

Hogy minek köszönhető a mostani, az angol sportújságok által leggyakrabban egyszerűen csak "csodának" nevezett eredmény, lapunknak a WBA sajtóosztályán több okot is felsoroltak, de a klub szurkolói a legfontosabbnak a legnehezebb időkben is megőrzött csapatszellemet tartják. Még amikor a csapat egymás után 15 mérkőzésen nyeretlen maradt - ez negatív rekord a Premiership statisztikájában -, akkor sem veszítették szem elől a célt, a bennmaradást.

"A fordulat mindenki szerint idén március 8-án, a Birmingham City elleni győztes mérkőzésen történt, ettől kezdve nemcsak hittük, de biztosak is voltunk benne, hogy a csapat jövőre is az élvonalban marad" - idézték fel a klub sajtósai a tavaszi eseményeket. Az optimizmus ellenére sem a szurkolók, sem a játékosok nem tudták múlt vasárnap az utolsó sípszó után, hogy mi lesz a sorsuk - egészen addig, míg az egyik játékos, Riccardo Scimeca meghallotta a partvonal mellett telefont szorongató feleségétől a hírt a rivális mérkőzés eredményéről. "Abban a pillanatban mindenki ugrálni és táncolni kezdett. Még most is az események hatása alatt állunk" - mondják a klub szurkolói, akik már a következő idény csapatáról beszélgetnek egymás között.

A legszerényebb becslések szerint is 18 millió fontot (6,7 milliárd forint) tesz ki az extra bevétel, amely a bennmaradás miatt a klub kasszájába a ligapénzből, a televíziós jogdíjakból és a főszponzorok támogatásából befolyik, így lehet bátran tervezgetni az álomcsapatot.

A szurkolók reményei szerint ebben a csapatban a következő idényben - a látványos játéka és példaértékűnek tartott sportolói magatartása miatt - közönségkedvenccé előlépett Gera Zoltán is pályára lép majd. Ebben bíznak a csapattársak, köztük Geoff Horsfield is. Az eredeti kőművesszakmáját a futballcipőre cserélő játékos szerint a csapatnak szüksége van az olyan klasszisszintű játékosokra, mint például Gera. Az Albion vezető edzője, Brian Robson még korábban úgy nyilatkozott, hogy csak nagyon komoly ajánlat esetén (ő félig tréfásan 20 millió fontot említett) gondolkoznának el azon, hogy megváljanak a magyar játékostól. A legutolsó hírek szerint a kérők közé - az eddig ismertté vált csapatok mellett - feliratkozott a Liverpool is, de a döntésre még néhány hetet várni kell. (-yp-)