Vágólapra másolva!

1973: Hoeness hozta vissza a Bayern-reményt

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt október 3-án!

1973-ban ezen a napon az első forduló visszavágóit játszották a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. A tizenöt párharc közül a kevésbé érdekesek közé tartozott a Bayern München és a svéd Atvidabergs FF kétszeri összecsapása, hiszen az NSZK labdarúgása - akkor is - a világ élvonalába tartozott.

A bajor klub ráadásul 3-1-re nyerte Münchenben az első mérkőzést, így megnyugtató előnnyel érkezett Svédországba. A skandináv kisvárosban 10 000 néző fogadta a nyugatnémet sztárcsapatot, amely negyedóra alatt szembesült a cseppet sem szívélyes vendéglátással: Conny Torstensson a hetedik, Wallinder pedig a 15. percben vette be Sepp Maier kapuját, így az AFF 2-0-ra vezetett, azaz gyorsan ledolgozta hátrányát!

Udo Lattek gondjait csak fokozta, hogy a 18. percben Paul Breitnert sérülés miatt le kellett cserélnie. A svédek vérszemet kaptak, nem engedték ki kezükből a játék irányítását, így az idő haladtával egyre reménytelenebbnek tűnt a Bayern helyzete.

A 72. percben Torstensson ismét villant (a remek csatár teljesítménye annyira lenyűgözte a Bayern vezetőit, hogy a játékos 1974 januárjában már Münchenben folytatta a pályafutását), azaz már 3-0-ra vezettek a svédek, akik azonban három perccel később a mennyből ismét visszatértek a földre, hiszen Uli Hoeness találata a hosszabbítás lehetőségét jelentette a münchenieknek.

A rendes játékidő hátralévő részében, majd az extra harminc percben sem született újabb gól, így következhettek a tizenegyesrúgások. A büntetőket pedig a vendégek lőtték pontosabban, így ha nehezen is, de továbbjutottak a Dynamo Dresden, a CSZKA Szófia, az Újpesti Dózsa és az Atlético Madrid kiverésével, legyőzésével elhódították a BEK trófeáját.

Atvidabergs FF - Bayern München 3-1 (2-0, 3-1, 3-1), 11-esekkel 3-4
Atvidaberg, Kopparvallen-stadion, 10 000 néző
v.: Taylor (angol)
Atvidabergs FF: Blomberg - J. Olsson, K. Karlsson, L. G. Andersson (Gustavsson, 80.) - Augustsson, Torstensson, Svensson, Magnusson, Almqvist - Nilsson (Franzen, 50.), Wallinder
Bayern München: Maier - Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Breitner (E. Schneider, 18.) - Kapellmann, Zobel, U. Hoeness - Gersdorff, G. Müller, Dürnberger
gól: Torstensson (7., 72.), Wallinder (15.), illetve U. Hoeness (75.).