Vágólapra másolva!

1962: sorsoltak a chilei focivébére

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt január 18-án!

1962-ben ezen a napon rendezték a VII. világbajnokság csoportbeosztásának sorsolását. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöksége hat évvel korábban a londoni ülésén ítélte oda a rendezés jogát Chilének, így a dél-amerikai országnak volt ideje alaposan felkészülni a nagy eseményre.

A sorsolásra a fővárosban, Santiago de Chilében került sor, természetesen óriási nemzetközi sajtóérdeklődés előtt. Az A csoportba (a négyesnek Arica városa adott otthont) két-két európai és dél-amerikai ország, Jugoszlávia, Szovjetunió, illetve Uruguay és Kolumbia került. A fővárosba rendelt négyesnek, azaz a B csoportnak a házigazda Chile válogatottja mellett NSZK, Olaszország és Svájc nemzeti csapata lett a résztvevője.

A C csoportba kapott besorolást (Vina del Mar a helyszín) a világbajnok Brazília, Csehszlovákia, Mexikó és Spanyolország, míg a rancaguai székhelyű D jelű kvartettben Anglia, Argentína, Bulgária és Magyarország legjobb labdarúgói adhattak egymásnak később randevút.

Dévényi Zoltán