Vágólapra másolva!
A német rendőrség számára a stadionokon kívüli rend fenntartása lesz az igazi kihívás a 2006-os labdarúgó-világbajnokság idején - mondta a vb-n közreműködő rendőri vezetők számára rendezett tanácskozáson Erwin Hetger, a torna biztonsági igazgatója.

"A mérkőzések alatt, a stadionokban gyakorlatilag egyáltalán nem kell botránytól tartani" - hangsúlyozta Hetger. "A városokban felállított óriáskivetítőknél viszont már sokkal nehezebb lesz fenntartani a rendet, mivel itt szinte ellenőrizhetetlen az alkoholfogyasztás mértéke, és a különböző nemzetiségű szurkolók szétválasztását sem lehet megoldani."

A biztonsági igazgató szerint a huligánok az elmúlt években egyre kegyetlenebbek lettek. "Tíz-tizenöt éve még csak ököllel csaptak össze a fanatikusok, napjainkban már botokkal, késekkel felfegyverkezve esnek egymásnak. Míg korábban a lovagiasság szabályai értelmében földön fekvő, sérült drukkert nem bántottak, manapság senkit sem kímélnek."

A világbajnokságig még öt hasonló tanácskozásra kerül sor. A következő ülésen - melynek időpontját még nem véglegesítették - a vb-n szereplő országok biztonsági szakemberei is részt vesznek.