Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 19-én!

2000-ben ezen a napon búcsúzott az olimpiai tornán Csehország válogatottja. A már az első kört követően is meglehetősen kiegyensúlyozott C csoport még jobban megkavarodott, amikor az amatőrökből álló kuvaiti gárda legyőzte a cseheket, akiknek így Kamerun ellen csak a győzelem jelenthette a továbbjutást.

A jobb helyzetben lévő afrikaiak - akiknek már a döntetlen is elégséges volt a versenyben maradáshoz - azonban kis híján elszórakozták a továbbjutást. A kameruni együttes Lauren vezető gólja után ugyanis visszavett a tempóból, magára húzta az európai gárdát, amely heves rohamozásba kezdett, tudván, hogy csak a győzelem esetén van esélye a továbbjutásra. Az egyenlítő gól a 74. percben jött össze, és az utolsó percben a gólszerző, Lukas Dosek majdnem megszerezte a győztes találatot is, ám emelése centikkel a léc fölé szállt. "Ez a kihagyott helyzet életem végéig kísérteni fog" - jelentette ki elkeseredetten a szakvezető, Karel Brückner.

Mai ésszel felfoghatatlan a csehek búcsúja (itt elsősorban a Kuvait ellen elszórakozott három pontra gondolok, nem a későbbi győztes Kamerun elleni döntetlenre), hiszen a jelenleg a felnőttválogatottat gardírozó Brückner mester csapatában sok jó játékos szerepelt: a kapus Ales Chvalovsky a VfB Stuttgart kapusa volt, mögötte a jelenleg a Chelsea FC-t erősítő Petr Cech csak a kispadon ült; idegenlégiósként szerepelt már az idő tájt is Roman Tyce (1860 München) és Marek Heinz (Hamburger SV); de sikeres pályafutást futott be azóta Libor Sionko, Tomás Ujfalusi, Marek Jankulovski, Jan Polák és Milan Baros is.

Eredmény:
Csehország - Kamerun 1-1 (0-1)
Brisbane, 23 442 néző, vezette: Micallef (ausztrál)
Csehország: Chvalovsky - Lu. Dosek (Vozábal, 85.), Petrous, Kovac (Jankulovski, 53.), Lengyel (Li. Dosek, 67.), Tyce, Sionko, Ujfalusi, Kucera, Baros, Simák. Szövetségi kapitány: Brückner
Kamerun: Bekono - Womé, Mimpo, Abanda, Alnoudji, Geremi, Eto'o, Mboma (Meyong Zé, 64.), Lauren, Nguimbat, Branco. Szövetségi kapitány: Akono
gól: Lu. Dosek (74.), illetve Lauren (24.)