Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 17-én!

2001-ben ezen a napon a második fordulót játszották az U17-es világbajnokság C csoportjában. A végső győzelemre is esélyesnek tartott Argentína (a dél-amerikai együttes az első körben csak 2-2-es döntetlent játszott Burkina Fasóval) Omán ellen lépett pályára, és sima, 3-0-s győzelmet aratott.

A tizedik percben a River Plate-ben szereplő Maximiliano López kezdte meg a gólgyártást, amit Carlos Tévez (a napjainkban az FC Barcelonát és a Corinthianst erősítő két labdarúgó mellett olyan azóta ismertté vált játékosok szerepeltek az argentin tizenegyben, mint Gonzalo Rodríguez, Javier Mascherano és Pablo Zabaleta) folytatott egy remek kényszerítő után, majd végül a csapatkapitány Hugo Colace tizenegyesből állította be a végeredményt, amely egyben azt jelentette, hogy Omán már két mérkőzés után (első találkozóján Spanyolországtól kapott ki 2-1-re) elbúcsúzott a további küzdelmektől.

A korosztályos Európa-bajnoki címet őrző spanyolok egy esetleges győzelemmel viszont biztosíthatták volna a helyüket a legjobb nyolc között, ám hiába játszottak fölényben (a spanyol csapatban szerepelt a jelenleg az RCD Mallorca kapuját őrző Moya, az FC Barcelonában futballozó Andrés Iniesta, valamint a Real Betist erősítő Melli) az első félidő nagy részében, Fernando Torres a legnagyobb lehetőségeket is elpuskázta.

Burkina Faso válogatottja ezzel szemben csak ritkán támadott, de akkor mindig veszélyes volt, és pár perccel a szünet előtt meg is szerezte a vezetést. Miguel Flano kezezett a tizenhatoson belül, és a jogosan megítélt tizenegyest az osztrák Wattensben légióskodó Wilfried Sanou értékesítette.

A második játékrészben hasonló volt a koreográfia, azzal a különbséggel, hogy itt már egyik csapat sem tudott gólt szerezni, így az eredmény nem változott. Burkina Faso a győzelemnek köszönhetően fél lábbal már a negyeddöntőben érezhette magát, hiszen az utolsó fordulóban Omán várt rá, míg az Argentína-Spanyolország mérkőzés sorsdöntő volt mindkét együttes számára.

Spanyolország - Burkina Faso 0-1 (0-1)
Couva, Ato Boldon stadion, 7500 néző
gól: Sanou (41. - 11-esből 41.)

Omán - Argentina 0-3 (0-2)
Couva, 7500 néző
gól: M. López (10.), Tévez (37.), Colace (52. - 11-esből 52.)