Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 16-án!

2003-ban ezen a napon játszották a Bajnokok Ligája első fordulójának nyolc mérkőzését. Az F csoportban (ahol a címvédő Real Madrid és az Olympique Marseille találkozott a másik összecsapáson) az akkor még Lothar Matthäus által irányított Partizan hazai pályán kezdte meg szereplését, a selejtezőben a Newcastle Unitedet búcsúztatott belgrádiak az UEFA-kupa címvédőjét, az FC Portót fogadták.

Az első félidőben kiütközött a hazaiak nemzetközi rutintalansága, noha a 32 ezres közönség fergeteges biztatása közepette gőzerővel rohamoztak, a 22. percben egy pontrúgás után mégis ők kerültek hátrányba. Deco jobb oldali szögletét Costinha fejelte szépen kapura, és bár Radovan Radakovic bele tudott érni a labdába, a gólvonalon álló védők egymást zavarták, így a játékszer a hálóba került.

A szünetben aztán beállt az egykori portós Ljubinko Drulovic, és vezérletével a szerbek az 54. percben egyenlíteni tudtak, amikor Drulovics szabadrúgása a tizenhatoson belül álló Taribo Westről visszapattant, éppen Andrija Delibasic elé, aki 14 méterről a léc alá bombázott.

A döntetlennel mindkét edző elégedett volt, Matthäus csapata küzdőszellemét dicsérte, míg José Mourinho jó eredménynek tartotta az idegenbeli pontszerzést. (Néhány érdekesség: Matthäus sorsának alakulását azóta közelről figyelhetjük, de egykori játékosai közül Bojan Brnovic jelenleg a Debrecen labdarúgója, Igor Duljaj a Sahtar Donyeckben légióskodik, míg a sorozat végén a BL-trófeát elhódított Porto akkori kezdőcsapatából nyolcan már máshol futballoznak.)

Partizan Beograd - FC Porto 1-1 (0-1)
Belgrád, Partizan stadion, 32 000 néző
v.: Benes (cseh)
Partizan Beograd: Radakovic - Cirkovic (Savic, 46.), Djordjevic, West, Rzasa, Duljaj, Nadj, Ilic, Iliev (Brnovic, 84.), Delibasic, Stojanoski (Drulovic, 46.)
edző: Matthäus
FC Porto: Vítor Baia - Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Costinha, Deco (Ricardo Fernandes, 86.), Maniche (Bosingwa, 79.), Pedro Méndes, Derlei, McCarthy (Jankauskas, 70.)
edző: Mourinho
gól: Delibasic (54.), illetve Costinha (22.).