Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 15-én!

1999-ben ezen a napon kezdődtek meg négy csoportban a küzdelmek a Bajnokok Ligájában, Athénban az Olimpiakosz és a Real Madrid a forduló leggólgazdagabb találkozóját játszotta. A hazaiaknak ez volt az első tétmérkőzésük az idei szezonban, mivel az athéni földrengés miatt a bajnokság kezdetét a hét végére halasztotta a Görög Labdarúgó Szövetség.

Ennek ellenére az Olimpiakosz kezdte jobban a találkozót, és már a tizedik percben vezetést szerzett a nyáron igazolt brazil, Giovanni révén. A Real azonban nem esett kétségbe, és hamar kiegyenlített. A spanyolok gólját szintén egy brazil, nevezetesen Sávio lőtte Steve McManaman beadását követően. Hat perccel később már vezetett a királyi gárda, mivel Roberto Carlos szabadrúgása elsuhant a szétnyiló sorfal tagjai között, és ez meglepte a görög kapust, Dimitriosz Elefteropuloszt, aki nem tudott hárítani.

A szünet után a hazai közönség biztatása közepette nekilendült az Olimpiakosz, és három perc alatt megfordította a találkozót. Előbb Giovanni egyenlített, majd egy másik nyári szerzemény, a szlovén Zlatko Zahovic szerezte meg a vezetést. A spanyolok becsületét végül Raúl mentette meg, Roberto Carlos beadását értékesítve.

"Azt hiszem, az eredmény igazságos" - mondta a lefújás után a hazaiak mestere, Dusan Bajevic. "Nem veszítettük el a nyitómérkőzésünket, pedig egy olyan csapat ellen léptünk pályára, amely favoritnak számít. Legalább az egyik kapott gólt elkerülhettük volna, de a védelmünk túl ideges volt" - tette hozzá. A másik oldalon John Toshack már egyáltalán nem volt elégedett. "A döntetlen inkább vereség a számunkra, mint győzelem. Nem fogadhatom el, hogy három perc alatt két gólt kapjunk. Ez az eredmény erőt adhat a jövőre nézve, de azt is mutatja, hogy valami nincsen rendben a csapatnál" - nyilatkozta a walesi tréner.

Olimpiakosz - Real Madrid 3-3 (1-2)
Athén, Szpirosz Luisz stadion, 80 000 néző
v.: Van der Ende (holland)
Olimpiakosz: Elefteropulosz - Amanatidisz, Anatolakisz, Karataidisz, Djordjevics, Mavrogenidisz, Zahovic (Niniadisz, 85.), Jannakopulosz (Gogics, 60.), Ofori-Quaye, Giovanni. Edző: Bajevic.
Real Madrid: Casillas - Míchel Salgado, Hierro (Iván Helguera, 60.), Julio César, Roberto Carlos, McManaman, Redondo (Guti, 73.), Geremi, Sávio, Raúl, Morientes (Anelka, 54.). Edző: Toshack.
gól: Giovanni (11., 64.), Zahovic (67.), ill. Sávio (24.), Roberto Carlos (32.), Raúl (80.)