Vágólapra másolva!
Három forduló elég volt ahhoz a német futballközvéleménynek, hogy máris odaadja a bajnoki címet a Bayern Münchennek - a bajorok egyelőre valóban remekelnek, de kicsit olyan "stichje" van a dolognak, mintha máris szeretnék kiénekelni a sajtot a müncheniek szájából. Ezt a Bayernnél is érzik, és nem győzik hangsúlyozni, hogy a későbbiekben, a Bajnokok Ligája megkezdése után nehezebb dolguk lesz.

Alig fél éve, hogy a német futballdrukkerek (kivéve persze a Bayern München fanatikusait) elégedetten nézték a tabellát: amikor az FC Schalke 04 az előző szezon 25. fordulójában 1-0-ra nyert a Bayern ellen, és ezzel átvette a vezetést a tabellán, nagyon úgy tűnt, hogy a gelsenkircheniek nyerhetik az aranyérmet. A többi már történelem: a Királykékek a hátralévő mérkőzéseken betliztek, a bajorok pedig mintha új erőre kaptak volna, és mind a kilenc összecsapásukat megnyerve a hárompontos hátrányból 14 pontos előnyt kovácsoltak, így aztán magabiztosan nyerték meg a bajnoki címet, majd a német kupát is begyűjtötték.

Felix Magath tehát megszerezte pályafutása első trófeáját edzőként is, majd rögtön a másodikat, ami persze egyben azt is jelentette, hogy az új idényre meglehetősen magasra tette a lécet maga és csapata előtt. A vezetőség mindenesetre szabad kezet adott a mesternek, aki úgy ítélte meg, hogy a keretre ráfér némi szűkítés, így aztán elengedte az egyesülettől a csak perembernek számított Thomas Linkét és Alexander Zicklert (mindketten az új osztrák "szuperklubba", a Red Bull Salzburgba igazoltak), de a két középső védőre, Samuel Kuffourra és Robert Kovacra sem tartott igényt, mint ahogyan nem gördített akadályt Vahid Haszemjan és Torsten Frings távozása elé sem. A Bayern csak az utóbbi két játékosért kapott pénzt: az irániért a Hannover '96 fizetett 1,2 millió eurót, a középpályás pedig ötmillióért tért vissza a Werder Bremenbe.

Összesen tehát hat focista távozott a klubtól, és a helyükre csupán négyen érkeztek, ráadásul közülük az amatőrök közül felhívott Andreas Ottl nem sok játéklehetőségre számíthat. Előzetesen csupán a Werder Brementől nyolcmillió euróért megvett középhátvéddel, a francia Valérien Ismaellel számoltak úgy, hogy a kezdők között lesz, az iráni Ali Karimit, illetve a VfB Stuttgarttól visszatért Philipp Lahmot csak amolyan kiegészítő embernek tartották - legalábbis a szakértők. Lahm esetében nem is tévedtek, hiszen a balhátvéd eddig egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára, amiben persze a sérülése is közrejátszott, Karimi viszont egyelőre az idény egyik kellemes meglepetése: az első fordulóban még csak a szünetben állt be a Borussia Mönchengladbach ellen, a következő két mérkőzésen viszont a kezdő tizenegy tagja volt, és a Bayer Leverkusen ellen gólt is szerzett.

Ez is jól jelzi, hogy a középpályán mekkora a küzdelem a csapatba kerülésért, a münchenieknél leginkább ez a csapatrész hemzseg a klasszisoktól, akik közül egyedül Michael Ballack lehet biztos az állandó játéklehetőségben. A védekező középpályás szerepkörében eleinte az argentin Martín Demichelis szerepelt, aki azonban balszerencséjére a válogatott színeiben Magyarországon megsérült, így a legutóbbi fordulóban már Owen Hargreaves foglalta el ezt a pozíciót. A jobb oldalon Sebastien Deisler helyét Karimi vette át, a bal szélen pedig eleinte Haszan Szalihamidzsics szerepelt, de a Hertha BSC ellen már Zé Roberto futballozott ezen az oldalon - Mehmet Scholl mindössze kilenc percet kapott (igaz, ez is elég volt neki ahhoz, hogy gólt fejeljen), az előző idény nagy felfedezettje, Bastian Schweinsteiger pedig még nem lépett pályára.

Az eredmények egyelőre azt mutatják, hogy a Bayern különösebb erőfeszítés nélkül nyerheti meg az aranyérmet - három forduló alatt három magabiztos győzelem a mérleg, és az ellenfelek között két olyan együttes is volt (Hertha BSC és Bayer Leverkusen), amelyet azért az élcsoportba várnak a szakértők. Mindez azt jelenti, hogy a müncheniek a legutóbbi 12 bajnokijukat megnyerték, és a tucatnyi találkozón 40 gólt értek el - csak kétszer fordult elő, hogy kettőnél kevesebb találatot szereztek. A klubrekordhoz még egy diadal hiányzik, 1981-ben ugyanis sorozatban 13 találkozót nyert a Bundesligában a csapat - a következő ellenfél az 1. FC Nürnberg lesz, tehát jó esély van rá, hogy beállítja a csúcsot a csapat.

Ami pedig a folytatást illeti: Magath nem győzi hangsúlyozni, hogy a Bajnokok Ligája kezdetével már sokkal nehezebb dolga lesz a kettős terhelés miatt, ugyanakkor a szakvezető edzésmódszereinek megvan a hatása. A Bayern focistái valószínűleg sohasem voltak ilyen jó erőben, mint most, amit az is bizonyít, hogy a szezon során szerzett 11 találat közül ötöt az utolsó tíz percben szerzett a gárda.